Ettől nem hányod el magad: új képstabilizátor mozgóképekhez

Szóval, ha valaki azt mondja neked, hogy lehetséges úgy végignézni egy repülő és forgó focilabdára erősített kamera videóját, hogy nem leszel rosszul tőle (vagy csak szimplán képes vagy végignézni), akkor azt mondod, ez kamu? Nos, Kris Kitani, a Carnegie Mellon University egyetem egyik kutatója olyan eljárást dolgozott ki, aminek köszönhetően az említett példában fellépő forgómozgás utómunkával kiszűrhető és élvezhető, folytonos mozgóképet kapunk. Nézd meg te is:

A próbák során egy labdához erősített GoPro kalandkamera videóját használta fel, s amint látható, igen jó eredményt ért el (baloldalon az eredeti, jobboldalon a feldolgozott kép látható a YouTube videón). A feldolgozószoftver úgy működik, hogy felismeri és kiszűri azokat a képkockákat, amelyeken az égbolt látszik (ezeket eldobja renderelés során). A megmaradt képeket pedig úgy fűzi össze, mint állóképeket egy panorámaszoftver, így folytonos, egybefüggő mozgóképet látunk.

Ha az NFL (National Football League) valaha lazítana a sportfelszereléssel kapcsolatos szigorú előírásain, akkor lehetővé válna akár a focilabda általi képközvetítés a meccseken, de – természetesen – más labdajátékok követése is érdekesebbé válhatna. (Forrás: gizmodo.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.