100 éves a Schneider-Kreuznach

1913-ban alapították az „Optische Anstalt Jos. Schneider & Co.” Céget, amelynek ma bejegyzett neve a „Jos. Schneider Optische Werke GmbH” és egyike azon nagyon kevés német fotós vállalkozásoknak, amelyek sikeresen túlélték az elmúlt 100 évet.

sch.jpg

A Schneider család és az „Optische Werke” (optikai művek)

A vállalkozást 1913-ban Joseph Schneider (1855-1933) alapította. Apja, Johann Schneider pincemesternek tanult és feleségével a Mannheimer Straßén egy sörfőzdét és vendéglőt üzemeltetett. Joseph a Klappergasse-ban járt középiskolába, majd kereskedelmi inasnak állt a Schloßsteini „Manufakturwarenhaus” kézműves áruházban. Frankfurtból, ahol egy selyemáruházban dolgozott, a gazdag és virágzó Odesszába költözött, hogy a gabonakereskedéssel foglalkozzon. 1866. szeptember 27-én feleségül vette Josefine Ostert, egy borkereskedő lányát. 1877-ben kiköltöztek az Egyesült Államokba (Springfield, Ohio), ahol megszerezte az amerikai állampolgárságot.

schneider1.jpgAz alapítók: Joseph Schneider és fia, Josef August Schneider családi körben, 1910 körül – fotó: Schneider-Kreuznach

1890-ben, az Amerikában született fiúval, Josef August Schneiderrel a család visszaköltözött Bad Kreuznachba, ahol egy bornagykereskedést nyitottak. 1895-ben Joseph Schneider ismét német állampolgár lett. Ekkor a család a Stromberger Straßén található, később a „Villa Schneider” névre hallgató nagypolgári házban lakott, ahol később az „Optische Anstalt” első épülete állt. Az elemi iskola és a Bad Keuznachi gimnázium után Josef August Schneider az Universität zu Frankfurt am Main elődintézményeiben (vélhetően a „Physikalischer Verein” és az „Elektrotechnische Gesellschaft”) fizikát és fénytant hallgatott. Már 1910-ben bejegyeztette első szabadalmát, s 1913-ban apjával megalapította azt a vállalkozást, aminek akkoriban még az „Optische Anstalt Jos. Schneider & Co.” Volt a neve. Josef August Schneider vezetése alatt a cég átvészelte a Harmadik Birodalom kényszeruralmát, majd fiával, Hans-Joseph Schneiderrel, 1945 után újjáépítették a céget.

schneider2.jpgHans-Joseph Schneider és édesanyja, Margarete 1970 körül – fotó: Schneider-Kreuznach

Apja (1926-1989) halála után Hans-Joseph Schneider édesanyjával, Margerete-vel (1895-1996) vezette tovább a vállalkozást, amit 1981-ben részvénytársasággá alakítottak. Az 1982-ben bekövetkezett csőd után a vállalat Heinrich Mandermann (1922-2002), a korábbi igazgatóság elnökének tulajdona lett.

Napjainkban a Schneider-Kreuznach az optikai iparágazatban a vezető világpiaci szereplők egyike. Objektíveket, lencserendszereket nem csak a sokak által ismert kompakt fényképezőgépekhez, hanem videokamerákhoz és ipari célokra is gyártanak. A Bad Kreuznachi Schloßparkmuseum kastélymúzeumban augusztus 31-ig megtekinthető egy kiállítás („Die Welt im Fokus – 100 Jahre Schneider Optische Werke Bad Kreuznach” – „Fókuszban a világ – 100 éves a Bad Kreuznachi Schneider Optikai Művek”), amely a vállalat történelmét tárja az érdeklődők elé. (Készült a photoscala.de cikke alapján)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.