Bemutatkozik a Vanguard Alta PRO 263AT állvány és az SBH-100 gömbfej

A bluechip.hu webáruházban kapható Vanguard Alta PRO 263AT állvány az SBH-100 jelölésű gömbfejjel együttesen érkezett hozzám bemutatóra. Az alumíniumból készült, közepes teherbírású (maximum 7 kg) háromláb lábai három szekcióból állnak, melyeket gyorsretesz rögzíti a kívánt hosszban (ezek szorítóereje nem állítható, de így is megfelelő); az egyébként elsőre kicsinek tűnő állvány teljesen erektált állapotban 165 cm magas. Ha ehhez az értékhez még hozzávesszük az SBH-100 gömbfejet, akkor viszont már 175 centiméteres magasságból is fotózhatunk.

allva.jpghead.jpgquicklock.jpg

A lábak végén csavaros gumibakok vannak, amik teljesen becsavarva fémtüskéket tárnak fel, így sziklás, vagy murvás talajon is kellő biztonsággal állítható fel fotós szettünk. A három szárat egyébként a tövüknél található biztosító gomb megnyomásával 25 (ez az alapérték), 50 és 80 fokos szögben rögzíthetjük – gyakorlatilag a teljes terpesz is megvalósítható, aminek a talaj közeli feladatok elvégzésénél vehetjük nagy hasznát. A Vanguard nem spórolt, így mindhárom láb legfelső szára habszivacsos borítást kapott, amit főleg télen, csupaszkezes használatkor fogunk nagyra értékelni. (Folytatás kicsit lentebb a Továbbra kattintva!)

foot.gifterpesz.jpg

A Vanguard Alta PRO 263AT nagyszerű tulajdonsága a központi szárat mozgató egységben rejlik, amit a gyártó Multi Angle Central Columnak (MACC) nevezett el. A legalsó szárnyas csavar oldásával a teljes központi szár elforgatható a lábrészhez képest. A fényképezőgépet tartó szár magassága az eggyel fentebbi csavarral rögzíthető. És itt található még az a gyorsrögzítő retesz is, amivel a középszár dőlését lehet beállítani – tetszőleges szögben. Ha masinánkat fejjel lefelé szeretnénk használni (azaz a lábak közt), akkor erre is megvan a lehetőség, csupán húzzuk ki és tegyük vissza fordítottan a középszelvényt (ennek a végén egy rugós fémgolyó található, amit először be kell nyomni körömmel, csak utána jön ki a szár a lábrészből). Vegyük figyelembe, hogy döntött központi szár használatával a stabilitás megváltozik, ezért óvatosan és körültekintően állítsuk be a használatnak megfelelő pozíciót!

screwlocks.jpgturn.gifkozpontiszarmozgatas.gif

A fejet tartó szár felső részénél narancssárga színű gumigyűrű gondoskodik a csillapításról. Ha a szárat elfelejtenénk rögzíteni, így akkor sem csapódik oda nagy erővel a drága szettünk.

gumiutkozo.jpggumiutkozo2.jpg

A háromláb középső része külön buborékos szintezővel rendelkezik, tehát már magát az állványt – függetlenül a fejtől – is jól lehet szintezni.

talplibella.jpg

Az SBH-100 gömbfej nagyon jól illik az Alta PRO 2630AT állványhoz, hiszen ez is közepes teherbírású, csakúgy, mint maga a lábrész (az adatlapján 10 kg szerepel). Anyaga magnéziumötvözet, tehát ez sem fog sokat hozzáadni az össztömeghez (ebből 450 gramm a fej tömege). Oldalirányba nem csak a gömb használatával forgathatjuk el a fényképezőt, hanem a külön forgórésszel is, így az előzőleg gondosan vízszintezett gépet nem kell majd újra beállítani. Míg egyes gömbfejek két döntési nyílással rendelkeznek, az SBH-100 csak egy irányba engedi 90 fokban dönteni a fényképezőgépet.

fejlibella.jpg

A cseretalp óvatlan kihúzását nem csak a rögzítő csavar, hanem egy biztonsági retesz is megakadályozza. Csak úgy tudjuk levenni a gépet a fejről, ha a csavar kioldása után ezt a jól látható, narancssárga reteszt nyomva tartjuk és eközben húzzuk hátrafelé a felszerelést.

triumviratus.jpg

A Vanguard Alta PRO 263AT tripod és az SBH-100 gömbfej alkotta egység nagyon jól beleillik abba a résbe, ami amúgy a Manfrotto 190XDB és a 055PRO között tátong. Nem csak tükör nélküli rendszerkompaktoknak és belépő kategóriás dSLR vázaknak, hanem akár egy közép/felső kategóriába tartozó fényképezőgépnek is kellő stabilitást nyújthat ez a szett. MILC és belépő tükrös gépeket akár egy 70-200 mm F2.8-as telezoomal is elbír, míg a valamivel nagyobb és nehezebb gépekre én már az említett zoomnak csak az F4-es (tehát kisebb és könnyebb) változatát csavarnám fel. Ha mégis nagyobb szettel indulnánk fotózni, akkor használjuk ki a középső szár alján található kampót: akasszunk rá egy pár kilós babzsákot, hogy megnöveljük a tripod stabilitását. Ha igényes, stabil háromlábra van szükséged, akkor érdemes megfontolni ezt a kittet. Én csak ajánlani tudom!

ajanlom.gif

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.