Így készíthetsz te is döbbenetesen jó fekete-fehér fényképeket!

Biztos beleszaladtál már te is abba a helyzetbe, hogy egy nagyon jó témát kaptál el, de bizony, az utómunka során vetted csak észre, hogy színesben elvész a mondandója, teljesen „átlagos” szintre süllyed a fotó. A különféle képszerkesztő szoftverek rengeteg megoldást kínálnak arra, hogy színesből fekete-fehéré alakítsuk át fényképeinket. Az Adobe Photoshopban például ennek a legegyszerűbb és egyben legfantáziátlanabb módja az Image -> Adjustments -> Desaturte, avagy a „színtelítettlenítés”. Persze, van, amikor ez is megteszi (például szkennelt színes dokumentum esetében), de egy klassz képet, esetleg egy saját kedvencet ne alázzunk meg ezzel a módszerrel.

A színes fényképeken a témának általában egy pontjára, egy sávjára szeretnénk felhívni a néző figyelmét, így átalakításkor is fontos, hogy megmaradjon ez az eredeti elgondolás. Persze, ezen változtathatunk is, így a FF kép radikálisan más mondandót kaphat. Átalakítás közben színszűrőket alkalmazhatunk, melyekkel az egyes színcsatornákat (mint szürkeárnyalat) kihangsúlyozhatjuk, de akár el is nyomhatjuk. Például sokkal drámaibb hatású lehet egy nyári szép kék ég, ha a kék csatornát a többihez képest lejjebb húzzuk. De ugyanezzel az eljárással kiemelhető egy zöld bokor vörös bogyócsoportja, ha a vörös csatornával kezdünk el játszani. A lényege az egésznek, hogy ha nem muszáj, ne bízzuk az automatikára a színcsatornák paraméterezését, hanem kísérletezzünk, húzgáljuk a csúszkákat és figyeljük folyamatosan az okozott változást, hogy rátaláljunk a kívánt hatásra. Ja, hogy még el se mondtam, mit és hol kellene ehhez működésbe hozni? Íme:

 

Ha megnyitottuk átalakítandó fotónkat a Photoshopban, kattintsunk a jobb oldali sávban található „Adjustments” ablakban a fekete-fehér ikonra. Ezzel automatikusan létrehozunk egy Black & White adjustment layert (FF beállítási réteg), ahol a szokásos RGB (vörös, zöld és kék) csatornák mellett a sárga, a cián és a bíborvörös csuszkái is megjelennek. Most több lehetőségünk van arra, hogy „belőjük” az FF változtatásokat: vagy megnyomjuk az „Auto” feliratú gombot, és ekkor a szoftver maga dönti el, hogy mit emel ki és mit nem, vagy magunk kezdjük el húzgálni a csúszkákat, vagy – és ez a legzseniálisabb megoldás – rákattintunk a mutatóujjas kézre, amiből egy balra-jobbra nyíl mutat kifelé (bocs a debil fogalmazásért, de így talán a legközérthetőbb + lásd kép).

03.png

Most menjünk az egérkurzorral a fénykép azon részére, aminek az árnyalatát változtatni szeretnénk. Nyomjuk le a bal egérgombot, tartsuk is lent, majd bal, illetve jobb irányba húzzuk el az egeret. Ekkor a program annak a színnek a csatornáját kezdi el buherálni, amire rákattintottunk a felvételen. Mint minden hasonló esetben, itt is az a lényeg, hogy kísérletezzünk bátran, s közben tudatosan figyeljük, hogyan változik a kép. Ha eltaláltuk a megfelelő értékeket, egy kis vágással, egyenesbe hozással, keretezéssel máris sokkal hatásosabb, szebb fényképek születhetnek. Íme, pár példa:

ny3_color.jpgny3_bw.jpgny1_color.jpgny1_bw.jpgny2_color.jpgny2_bw.jpg

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.