Bolondok napja: Brutális felbontású lett a Nikon D4x

A profik a stúdióban való használatra optimalizált csúcskategóriás tükörreflexes fényképezőgépet már nagyon régóta várták, ám most végre megérkezett: a középformátumban is megállná a helyét a bruttó 54,2, nettó 54 MP-es felbontás (gyakorlatilag a D7100 pixelsűrűsége!).

Bizonyára sokan arra kíváncsiak, vajon mekkora felbontású szenzort épített a gyártó legújabb vázába, így hát nem is húzom tovább az idegeket: 54,2 megapixelt préseltek a mérnökök a full frame méretű CMOS képérzékelőre. Az adatokat kettő darab (!) Nikon Expeed 3 jelfeldolgozó processzor alakítja álló-, illetve mozgóképekké. Nem csak felbontás, hanem sebesség téren is történt előrelépés a D800-hoz képest, ugyanis a D4x az irdatlan képméret (9000 x 6000 pixel!) ellenére másodpercenként 6,5 teljes méretű fotót képes készíteni sorozatfelvételi módban.

d4xfront.jpg

A jelfeldolgozás természetesen itt is 14 bites színmélységben történik; a fényképezőgép alap érzékenysége az ISO 50-12 800 értéktartományt fedi le, ami lefelé és felfelé is bővíthető, így ISO 25, illetve ISO 51 200 is választható. A D4-gyel legfeljebb Full HD felbontásban rögzíthetjük mozgóképeinket 60 (NTSC régiók), 50 (PAL), 30, 25, illetve 24 kép/mp sebességgel. Ha megelégszünk az eggyel alacsonyabb HD (720p) felbontással, akkor akár 120 kép/mp is lehet a felvétel választott sebessége. Az Európai kontinensen a videofelvétel hosszát az adórendszer (vám besorolás) miatt 29 perc 59 másodpercre korlátozza a gyártó, tehát anyagaink legfeljebb ilyen hosszúak lehetnek. A professzionális szintű videoszerkesztéshez előny a tömörítetlen élőképet adó HDMI kimenet.

d4xback1.jpg

A D4-ből megismert „Fejlett Fényképezési Helyzetfelismerő Rendszer” munkálkodik a D4x-ben is: az ASRS (Advanced Scene Recognition System) 91 000 pixeles RGB-érzékelővel dolgozik. Ennek köszönhetően sokat javult a térbeli tárgykövetése az AF rendszernek. Apropó AF rendszer: a gyártó arcfelismerést is adományozott a masinának, amely az ígéretek szerint, roppant nagy pontossággal ismeri fel az alanyokat. A Multi-CAM3500FX AF érzékelőmodul maradt 51 pontos, de választhatunk 21, vagy 9 pontos működést is. Ez az AF modul lehetővé teszi az akár -2 FÉ (ISO 100 és 20°C) melletti élesre állást. Persze, nem elhanyagolható részlet a 15 kereszt-szenzor sem, melyek bármelyik legalább F5.6 automatikus élességállítású Nikkor objektívvel kompatibilisek. Ez még nem minden, hiszen ezek közül a középső 11 akár F8 esetén is hatékonyan végzi a dolgát. Ennek főleg akkor vehetjük hasznát, ha például a Nikon 600 mm F4 optikájára felcsavarjuk a 2x telekonvertert, így az 1200 mm F8-as kombináció még mindig képes lesz az automatikus élességállításra.

Ezután a zárszerkezet élettartamától sem kell majd félni: a Nikon teljesen új, a D4-ben bemutatkozott kevlár-szénszálkompozit redőnye és a szerkezet többi része 400 000 kioldásra lett hitelesítve. A záridő tartománya maradt 1/8000-30 mp közti, a legrövidebb vakuszinkron – a stúdióban használt vakuk végett – pedig 1/500 mp-re csökkent. Pár adat a D4x sebességére vonatkozóan: a bekapcsolási idő 0,12 mp-re csökkent, a kioldás késleltetése csupán 0,042 mp (mint a D4-nél).

Újítás történt az adattárolás terepén is. A Nikon D4x szakít a kettős CF kártya foglalat alkalmazásával és immár az egyik CF helyett a legújabb XQD memóriakártya típust használhatjuk. A Compact Flash részleg UDMA-7 kompatibilis maradt. Egyéb csatlakozók: gigabites Ethernet, HDMI, USB 2.0, mikrofon és fejhallgató (3,5 mm jack), valamint WT-5 vezeték nélküli egység aljzata.

A Nikon D4x április végétől kerül a boltok polcaira, azonban nem lesz épp olcsónak nevezhető: az Egyesült Államokban 9000 dollárt kell majd érte fizetni. Az EU-ban vélhetően ugyanennyi lesz majd az árcédulán, de euróban. Ha azonban egy hagyományos középformátumú fényképezőgéphez mérjük a Nikon D4x árát, még mindig jóval olcsóbban megússzuk a felszerelés beszerzését.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.