Adobe Photoshop Lightroom 5 érdekességek I.

Ma reggel adtam hírül, hogy megjelent a LR 5 béta változata, amit ingyenesen ki lehet próbálni. Több érdekes, új funkció is van a szoftverben, mint például az „Upright” funkció, melynek segítségével „felegyenesíthetjük” fotóinkon az amúgy összedőlő függőleges vonalakat, vagy vízszintbe hozhatjuk a részeges horizontot. A szolgáltatás működhet automatikus módon, de természetesen manuálisan is beavatkozhatunk a műveletbe, ha az algoritmus nem találná el a tökéletest, vagy csak egyszerűen másképp szeretnénk a fotó külsejét.

corrections.gif

Az alapfunkciók a „level” (vízszintezés) és a „vertical” (felegyenesítés), de ott van még a mindent raszterbe rendező (kicsit térben is gondolkozó) „full”, valamint a perspektívát is némileg figyelembe vevő „auto” opció. Fenti animáción az egyes automatikus beállításokat próbáltam szemléltetni – a leghatékonyabban nyers (RAW) fájlokból lehet építkezni (mint általában), de a szolgáltatás a JPEG képekkel is remekül elboldogul.

Mielőtt nekilátnánk képeink egyengetésének, érdemes kipipálni a korrekciókat (optikai hibák kiegyengetése), eltávolítani a színi hibákat. Ha a fényképen radikális geometriai változtatást szeretnénk véghez vinni, akkor érdemes az utolsó négyzetet is bejelölni. Ilyenkor a program levágja a torzulásból adódó felületeket.

settings.jpg

A manuális beállításoknál mi magunk adhatjuk meg az alkalmazni kívánt objektív-profilt, a színi hibák javításának paramétereit és a geometriai lépések mértékét. Utóbbinál a legfelső csúszka a hordó-/párnatorzítást, a vertical a függőleges billentést, a horizontal az oldalirányú billentést, a rotate a forgatást, a scale a nagyítást, az aspect pedig a nyújtást szabályozza.

grid2.jpggrid.jpg

A szerkesztendő képen segédrácsot is megjeleníthetünk a „View” -> „Loupe Overlay” -> „Grid” menüben való engedélyezésével. Ha a rácson nyomva tartjuk a CTRL billentyűt, akkor a rács sűrűségét és áttetszőségét is beállíthatjuk az egér balra-jobbra mozgatásával (közben tartsuk nyomva a bal egérgombot).

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.