Az Adobe-nak befellegzett

Az Adobe kijelentette, hogy nem fejleszti tovább Creative Suite névre keresztelt programcsomagját, amelynek többek között a rendkívül népszerű Photoshop és az Illustrator is része. A jövőben a csomagot Creative Cloud név alatt, azaz felhő alapú szolgáltatásként lehet majd elérni havi előfizetéses modellben. Az Adobe már korábban is próbálgatta ez irányba terelgetni báránykáit felhasználóit, amikor tárhellyel és az eszközök közti szinkronizálással csalogatta a felhőbe az embereket. Ez most gyökeresen változni készül, az eddigi opcionálisan választható út lesz az egyetlen járható, ha továbbra is az Adobe termékeit szeretnénk majd használni.

cs6gocloud.jpg

Vége tehát a dobozos, polcról levehető Photoshopnak? Igen, nagyon úgy tűnik, hogy a CS6 volt az utolsó, akár kézzel is megfogható változata a Creative Suite-nak. A szoftvergyártó cég azzal próbálja magához csalogatni jövőbeli vásárlóit (előfizetőit), hogy a havi díjat a lehető legalacsonyabban akarják tartani (az itt-ott olvasható pletykák 50 dollár körüli összegről szólnak). Aki nem akar hosszabb időre leszerződni, annak lehetősége lesz az Adobe CC ad hoc jellegű használatára is, de az jóval többe fog majd fájni.

Az Adobe szóvivője azt nyilatkozta, hogy továbbra is támogatni fogják a CS6 csomagot (ismerjük a poliszit, ugye?..), de annak immár nem lesz utódja, egyszer csak eltűnik majd a számítástechnika történelmének sötét emésztőjében. Nyílt titok, hogy a szoftvergyártó cég ezzel a lépéssel a kalózkodásnak óhajt véget vetni, hiszen a tiltott másolatok listáján az Adobe termékei igen előkelő helyen szerepelnek (vajon hány napig nem fogják feltörni az Adobe szervereit?). Még szerencse, hogy a nagy fátyolfelhősödés nem érinti a közkedvelt Photoshop Lightroom programot, amit továbbra is meg lehet majd – szó szerint – a boltok polcairól vásárolni.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.