Tíz dolog, amit esküvőfotósként kerülj, mint a pokol tüzét!

Évente világszerte több millió esküvő tarttatik, így hát annak az esélye, hogy valaki valahol valamit nagyon elront, igen magas. Tégy magadnak egy szívességet: ne te légy az! Íme, tíz dolog, amit soha ne kövess el egy esküvőfotózás során:

LacaMona003.jpg

1. Ne táncolj a fogadáson!
Igen, igen, átérzem a szitut: döng a zene, pumpál a ritmus – a tested szinte könyörög egy pár finoman koreografált lépésért. Azonban tartsd szem előtt, hogy téged nem bulizni, hanem fényképezni, dolgozni hívtak az esküvőre!

2. Soha, semmilyen körülmények közt ne hívd sem a mennyasszonyt, sem az örömanyát, sem a nagymamát – sőt, egyetlen hölgyet sem „szépségemnek”! Ez nem jelenti azt, hogy ne mondhatnád nekik, hogy milyen szépek – sokkal inkább a megszólításról van szó: „ide nézz, szépségem!”, „fordulj erre, szépségem!”, „mosolyogj, szépségem!” – érted, mire gondolok, ugye?!

3. Soha, semmilyen apropóból ne vedd le a cipőd!
Figyelj, tudom, milyen érzés, amikor a nyolc órával korábban még kényelmesnek hitt cipő úgy szorítja a lábad, mint egy medvecsapda. Tudom, hogy a legszívesebben lerúgnád a lábadról és szabadjára engednéd azokat az iciri-piciri kis lábujjacskáidat – és ezt meg is teheted, amint végeztél a munkáddal, de nem előbb! Sőt, akár már az autó felé sántikálva is mehetsz mezítláb, de csak a meló végeztével.

4. Ne légy közönséges a beszédeddel (sem)!
Otthon, vagy a haveri körben jópofa, ha „tesózol”, „b@zmegozol”, de ha egy profi benyomását akarod kelteni a megbízód köreiben, akkor nagy ívben kerüld el ezt a fajta dumát!

LacaMona120.jpg

5. Soha ne leplezd le magad, hogy „ez még csak a harmadik esküvő, amit fotózok és nagyon izgulok!” dumákkal! Mindannyian elindulunk valahonnan, valahogyan, s mesterek még nem pottyantak le az égből. De ha egy ilyen kijelentést teszel, azzal egy életre elvághatod magad és a vállalkozásodat! Megbízóid pont annyira bíznak benned, mint te önmagadban, szóval szedd össze magad! Lehetsz bizonytalan – belül, de használd is ki ezt az érzést, hogy különösen figyelmes és éber légy munkád során, hogy a lehető legkevesebb hibát kövesd el.

6. Ne oszd meg technikai gondjaidat a társulattal. Soha.
Alapvető Murphy törvény, hogy ami elromolhat, az el is romlik, s teszi ezt pont akkor, amikor a legnagyobb bajt okozza. A géped lefagyhat, a vaku tönkre mehet, az objektív rekesze beragadhat és te pedig pánikba fogsz esni. Mindegy, mennyire gyakorlott egy esküvőfotós – egy hirtelen felmerülő műszaki probléma mindenkinek olyan frankó érzés, mintha egyben nyelt volna le egy jégkockát. Azonban mindegy, mi és mekkora a baj, ez a te problémád, nem a násznépé és különösen nem a páré. Az lenne a legutolsó, amit épp gyűrűhúzáskor hallani akarna a mennyasszony, hogy „bakker, lefagyott ez a szar! Álljon meg mindenki ott, ahol van, kis türelmet kérek. Ez hihetetlen, nem lehetek ekkora balszerencsés!”. Ha kakiban vagy, oldd meg, biztos van bé terved – ugye van?

7. Ne igyál alkoholt.
Mindenki tudja, milyen az, amikor egy forró nyári napon (mert általában az összes esküvő ilyen napra esik), hosszas ácsorgás és kattintgatás után meglátod a körbeszaladgáló kiszolgálót, amint frissen csapolt, gyöngyöző pohárban kínálja fel a jéghideg sört. Vagy másik, amikor odajön a násznépből valaki és megkínál egy (két, három) felessel. Udvariasan utasítsd el, igyál inkább egy üdítőt, vagy (ami a legjobb) egy pohár buborékmentes ásványvizet – hacsak nem pályázol a „részegesen dülöngélő fotós” címre. Ha végeztél a munkáddal, otthon még leihatod magad lefekvés előtt.

8. Ne vitázz a szervezővel. Soha.
Bármi történik, ne kezdj el vitatkozni az esküvő szervezőjével. Persze, ha valami rendellenességet észlelsz, azt nyugodtan elmondhatod neki négyszemközt, de soha ne akarj okosabb lenni, soha ne akard neki megmondani, mit hogyan kellett volna csinálnia, mert abból jó nem sülhet ki. S tudod miért? Mert egy profi esküvőszervező rengeteg embert ismer. Igen, olyanokat is, akik simán elintézhetik, hogy a jövőben egyetlen egy esküvőre se légy hivatalos fotósként. Szar ügy, de a világ így működik. Csak csináld és foglalkozz a saját dolgoddal.

9. Ne viselj rövidnadrágot. Ugye, nem kell elmagyarázni, hogy miért? Na, látod.

10. Ne akarj a buli középpontja lenni.
Hacsak nem pont te vagy az, aki ott áll az oltár előtt és várja a mennyasszonyát, jobb, ha elviseled, hogy ez a nap nem rólad szól. Nem, még közel sem! Nem te vagy a vőfély, és nem te vagy az, akinek a násznépet szórakoztatnia kellene. A fotós nem azért van jelen az esküvőn (sem az azt követő vacsorán), hogy átvegye a vőfély szerepkörét. Te azért vagy ott, hogy megörökíts minél több feledhetetlen pillanatot! (Forrás: a petapixel.com cikke alapján)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.