RAW-hívás a böngészőben? Jóhogy!

A fotográfiai munkafolyamatok során a böngésző igen rossz helyen szerepel, ami a munkaeszközöket illeti. Ez azonban radikálisan változhat a Pics.io fejlesztésének köszönhetően. A srácok magasra tették a lécet, céljuk ugyanis nem más, minthogy kedvenc böngészőnkben hívhassuk elő digitális negatívjainkat. A vállalkozás egyelőre adományokat gyűjt a projekthez.

picsio1.jpg

Az elképzelésük alapját a WebGL technológiája képezi. Ennek köszönhetően a böngésző nagy mértékben kihasználhatja számítógépünk grafikus egységének erejét és így akár nyersképeket is konvertálhatunk azokban a böngészőkben, melyek támogatják ezt a funkciót. A Pics.io azonban nem csupán egy RAW-hívó felület, hanem egy teljes képszerkesztő rendszer egész hálózata. Képzeld el az Adobe Lightroomot a felhőhöz csatlakoztatva (ne, inkább ne, a felhőből már van elég..): fájljainkat megoszthatjuk és szerkeszthetjük is munka- és csapattársainkkal, de akár kérhetjük egy retusáló segítségét is az adott feladat befejezéséhez.

picsio2.jpg

S mind ezt a RAW fájl feltöltése közben is megtehetjük. A fejlesztők nem mentek bele minden technikai részletbe, de az egész menetet úgy képzeljük el, hogy a feldolgozni kívánt RAW fájlt ráhúzzuk az egérrel a böngészőablakra, és máris kezdődhet a móka/munka. A Lightroomhoz hasonlóan, a Pics.io létrehoz egy előnézeti (JPEG?) képet, amin dolgozhatunk, míg fel nem ér a digitális negatív.

Szerettem volna én is megnézni működés közben ezt a felületet, de a projekt egyelőre alfa stádiumban van és csak meghívásos alapon lehet bekerülni a tesztelők szűk körébe. Remélhetőleg, hamarosan elérkeznek az arcok a béta fázisba, amikor majd a nagyközönség részére is elérhetővé válik az újdonság. Itt nézelődhetsz addig is. (Forrás: slrlounge.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.