Leica X Vario, a halva született fényképezőgép

A Leica ma mutatta be a korábban már kiszivárgott műszaki tartalmat felsorakoztató, APS-C szenzoros kompakt fényképezőgépét, a Leica X Variot, ami formavilágában az M kategóriát idézi. „A világ első, APS-C szenzoros és rögzített zoomobjektíves kompakt fényképezőgépe.” – így hirdeti magát a masina, amin egy Vario Elmar 18-46 mm F3.5-6.4 APSH optika (ekv. 28-70 mm teljes képmezős rendszerre vetítve) csücsül. A szemfülesek itt már abba is hagyják az olvasást és elszörnyülködve, rossz szájízzel, s talán hitetlenkedve lapoznak tovább. Az erős idegzetűek, kérem, folytassák az olvasást!

leicaxvario.jpg

A Leica X Varionak nincsen beépített keresője, azt opcionálisan, jó borsos áron vehetjük meg hozzá (kb. 135 000 forintért, ami tulajdonképpen nem más, mint egy átcímkézett Olympus VF-2), cserébe legalább már a fix, 3”-os kijelző nagyobb felbontású panelt (920 000 képpont) kapott. A legrövidebb záridő 1/2000 mp, ami annak tükrében, hogy a beépített optika f/3.5-6.4 között mozog, nem is baj, hiszen – hacsak nem fotózzuk pofán a Napot – a büdös életbe sem fog kiégni egyetlen egy fotónk sem. A masina különlegességei közt szerepelnek a – hmm – piros pötty és az ezzel járó horribilis árcédula, amire 800 000 Ft van felvésve (a jó magyar áfát ismerve, itthon még többet kell majd érte leperkálnia annak, aki valamilyen oknál fogva meg szeretné szerezni ezt a gépet).

leicaxvario1.jpg

A többi műszaki paraméter teljesen átlagos, sőt, mondhatni idejétmúlt. Az extrák közt csak bőrtok, rendszervaku, bőr nyakpánt, markolat, ujjpánt, csuklópánt és egy napellenző szerepel – természetesen mind-mind csakis opcionálisan, nem kis pénzért külön megvásárolható – mert a Leica valószínűleg csődbe menne, ha legalább a napellenzőt (ami egyébként 32 000 Ft) „ajándékba” adná a géphez.

Bizony Isten, nem akartam lehúzni a készüléket – szeretem a Leica masinák külvilágát és feelingjét, sőt, a képvilágukban is van valami „különös, megmagyarázhatatlanul Leicás”, de ezt a masinát így, ilyen paraméterekkel kár volt kiadni. Szerintem még a legeslegeslegmárkahűbb Leica fanok sem fogják már ezt a békát lenyelni. Halva született fotógép? Valószínűleg igen.

Végezetül álljon itt még pár idézett a dpreview.com Leica X Vario híréhez fűződő hozzászólásokból egy pár gyöngyszem:

 • „Jó ár, jó gép”
 • „Ezek után akad még valaki, aki úgy véli, hogy a Sony DSC-RX1 túl van árazva?”
 • „LOL!!! :-)”
 • „f/3.5-6.4? Micsoda pazarlás ide az APS-C szenzor..”
 • „Inkább a Canon EOS-M a kitobival ráragasztva.”
 • „A Hasselblad Lunar végre méltó kihívót talált!”
 • „Kompakt mint egy tégla – a legtöbb MILC nem nagyobb nála. 800 000 forintért nem értem, miért csak opcionális az EVF.”
 • „Ilyen gyenge fényerejű optikának mi értelme? Nem lett volna jobb, ha beszállnak a m4/3 rendszerbe és tolnak rá valami f/1.8-as fixet?”
 • „Összetört az álmom, hogy végre kapható lesz egy elérhető árú, vörös pöttyös kamera. Isten áldja az Olympus OM-D-t!”
 • „Vége a Leicának! Ez mi a f@szom?”
Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • “a beépített optika f/3.5-6.4 között mozog”
  Superzoom kompaktok is ilyen körül vannak, más kérdés, hogy kicsit nagyobb az átfogásuk, meg aztán nem egy APS-C szenzort vágnak agyon a gagyi optikával…

 • johnibyg

  most ezek büszkélkednek, hogy nem cserélhető objektíves? nyugodj meg, ha az iphone 5-re volt vevő, erre is lesz, csak kevesebb

 • a_bitlisz

  Valahol meg fogják venni ezt is…
  leica-users.org/leica-users/v52/msg08754.html

 • johnibyg
 • fejetlen bárd

  Eddig is tudtuk, hogy a Leica gépeket nem a racionalitás mentén árazzák be, de ez most nagyon fölé lett rúgva a kapunak. Egy ilyen gépet bármilyen más gyártó mondjuk 100.000 Ft alatt kínál, nem közel egy milláért.

  Azt már megszoktuk, hogy minden kétszer-háromszor többe kerül a valós értékénél amire rákerül a piros pötty, de az legalább nem volt gagyi.

  Ez vagy hétszer drágább az értékénél és egyenesen ciki. Ez nem csak Leicától ciki, hanem ha egy olcsó bridge gépben jelenik meg akkor is…

 • @fejetlen bárd: hát, azért nem 100 ezerért, mert aps-c szenzor van benne, de 300e környékén. nem lenne rossz gép, ha az obija mondjuk f/2-4 lenne.

 • noss

  hozzánemértő tehetős vásárlókör viszi majd, mint a cukrot.
  racionális gép, mert csomó gondtól szabadít meg:
  – nem veszted el az obit
  – nem kell cserélgetni, csak csavarni az ormányát
  – nem porosodik az a fényes izé ott belül

  – nem algásodik a medence… ja az de :/

  és ami a lényeg:
  – kicsi könnyű pirospontos
  – egész jó képet készít
  – barna oszkár is szerette a magnumot (jégkrém)