Asztrofotósok figyelem, Szuperhold lesz ma este!

Sz@r ügy, hogy az iszonyatos hőség pont ma ér véget egy rendesen beborult égbolttal, így – Budapesten legalábbis – pont lemaradunk a Szuperholdról. Idén ugyanis ma lesz a Hold legközelebb a Földhöz, így akkorának, mint ma este, 2013-ban már nem fogjuk látni. Aki teheti, az fotózzon, ugyanis csak jövőre, 2014. augusztus 10-én lesz rá ismét lehetőség, hogy nyakon csípjük Földi kísérőnket teljes pompájában.

hold.jpgSaját felvétel a Holdról – készült 2005.08.20.-án egy Canon EOS 350D fényképezőgéppel és egy SkyWatcher 1200 mm-es Dobson reflektorral – ISO 100, 1/400 mp

Persze, a csillagászat nem ismeri és ezért nem is használja a „Szuperhold” kifejezést – a Holdnak fázisai vannak, mégpedig az újhold, az első negyed, a telihold és az utolsó negyed. Vannak még holdfogyatkozások, és általában 14 havonta földközelbe kerül kísérőnk, mikor ellipszis alakú pályáján körülbelül 356 000 km-re közelíti meg bolygónkat (jelenleg a legtávolabbi pozíciója 405 000 kilométerre van a Földtől, de a Hold lassan eltávolodik tőlünk, így ez a táv folyamatosan nő). A Holdról sok hasznos és érdekes információt találhatsz a wikipédián.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.