F versus T érték – tessék?

A kifejezetten fényképezőgépekhez tervezett és gyártott objektíveket az „F érték” alapján tudjuk besorolni fényerős, közepesen fényerős és gyenge fényerejű kasztokba. Azonban létezik egy „sejtelmesebb” fajtája is a cserélhető objektíveknek: ezek videózásra kihegyezett, méregdrága eszközök, melyek nem „F”, hanem „T” értékjelöléssel rendelkeznek. Mi hát a különbség F és T között?

tstop2.jpg

Az optikában az F értékét („N”) az objektív hossza („f”) és a frontlencse átmérőjének („D”) hányadosa adja (N = f / D). Példának okáért, ha egy 85 mm-es gyújtótávolságú objektív frontlencséje 50 mm átmérőjű, akkor a maximális F értéke ennek a lencserendszernek (ami jelen esetben egyetlen lencséből és egy tubusból, no, meg a szemünkből áll) F1,7 lesz (85 / 50 = 1,7). Azonban a helyzet, amint tudjuk, nem ilyen egyszerű egy teljes értékű objektív esetén, hiszen nem ritka az akár két tucatnyi lencsetagból álló termék sem. A fény minden egyes lencsetagon áthalad, melyek terelik, szórják a fénynyalábokat, sőt, egy részüket vissza is verik (általában a lencse anyagától és minőségétől függően 1-7% között van a fényvisszaverés).

És itt jön be a képbe a „T” érték: a T (mint Transmission-stop) a fényértéket jelöli, ami a valós, úgymond „nettó” fényértéke a lencserendszernek. Egy példa: tegyük fel, van egy F2.8-as jelölésű objektívünk. Legyen ez egy telezoom beépített képstabilizátorral (tehát jó sok, kb. 20-26 lencsetaggal). Az egyes lencsetagok által elszórt és visszavert fénynyalábok levonása után az F2.8-ból T3.3-3.5 körüli érték lesz (a T érték nem befolyásolja a háttérelmosást, itt csak az áthaladó fénymennyiségről van szó!). Még egy példa a könnyebb emésztéshez: az F és a T értékek viszonya körülbelül olyan, mintha egy autónak a teljesítményét a kuplungnál, vagy a hajtáslánc végén, a keréken mérnénk. Ott is bőven levesz a teljesítményből a hajtáslánc (féltengelyek, kardántengely, váltómű, differenciálmű és még ki tudja mi minden). Általában az mondható, hogy egy fotózásra gyártott optika T értéke annak F értékének 60-90%-a között mozog.

tstop1.jpg

A DxOMark már egy jó ideje objektíveket is mér, náluk meg lehet lesni, hogy egy-egy kedvenced milyen valós fényáteresztő képességgel rendelkezik, tehát mi az „igazi” fényereje.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.