A Tamron SP 90 mm F2.8 Di Macro VC USD bemutatója

A Tamron egyik legújabb objektíve első sorban a makrózás szerelmeseinek fogja megdobogtatni a szívét, de a portrézáshoz sem utolsó választás az SP 90 mm F2.8 Di Macro VC USD, amely beépített képstabilizátorral és ultrahangos, azaz gyors, csendes AF motorral rendelkezik – ez utóbbinak köszönhetően pedig bármikor belenyúlhatunk kézzel is az automatikus élességállításba. Az írisz kilenc lamellája lekerekített formájú, és a teljes rekesztartományban (F2.8 – F32) szépen tartja a kör alakot, ezért valóban szép a háttérelmosás (bokeh).

tamron_main.jpg

A teljes 35 mm-es képmezőt kirajzoló optikát egy Canon EOS 5D Mark III, egy EOS 6D és egy Nikon D7000 vázon egyaránt kipróbáltam (persze, nem ugyanazzal a darabbal), így ne csodálkozzatok, hogy a képminták közt Canon FF és Nikon DX is szerepel! No, első körben kívülről szaglásszuk körbe az optikát, milyen a minőségérzete, a fókuszgyűrű, a kapcsolók és hasonlók!

Külsőségek

tamron_front.jpg

tamron_back.jpg

Az objektív tubusa jó minőségű, kemény műanyagból készült, felületi érdesítésének köszönhetően nem marad meg rajta ujjlenyomat és az izzadtság sem. Természetesen van távolságmérő skálája, ahol a nagyítási arányokat is láthatjuk (1:1-től 1:10-ig). A Tamronon összesen három kapcsoló található: a legelső az élességállítási tartományt lekorlátozó (teljes, 0,5 métertől a végtelenig, 0,3-0,5 méter között), a második, azaz középső az AF/MF kapcsoló, s végül az utolsó a képstabilizátort be/ki kapcsoló elem. A csúszókapcsolók minősége nem rossz, a fókusztartományt korlátozó kapcsoló például vázra csavart objektív mellett is meglepően biztosan működtethető, azaz nem kell többször ide-oda csúsztatni, hogy a megfelelő állást eltaláljuk. Ráadásul a gyártó jól választotta meg az egyes végállásokban elérhető tartományt, ugyanis a teljes és a makró állás lesz az amúgy is leggyakrabban használt.

tamron_onbody2.jpgtamron_onbody1.jpg

Aki szeret használni szűrőket, az örülhet, hiszen az SP 90 mm F2.8 Di Macro VC USD szűrőmenetének átmérője csupán 58 mm, ezzel leelőzve a Canon és a Nikon hasonló kategóriába tartozó makró optikáit (Canon 100 mm F2.8L Macro IS USM: 67 mm, Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED: 62 mm). Másik pozitívum a hatalmas fókuszgyűrű, ami vajpuhán jár és nagyon pontos élességállítást tesz lehetővé például kézi fókuszrétegeléskor (focus stacking). A gyűrű körülbelül 190-200° fokban forgatható el.

tamron_switches.jpg

A Tamron SP 90 mm F2.8 Di Macro VC USD felépítésére jellemző: 14 lencsetag, melyek közül kettő XLD (extra alacsony szórású) és egy LD (alacsony szórású) 11 csoportba rendezve. A gyártó a lencséket a saját eBAND (Extended Bandwidth & Angular-Dependency) névre keresztelt bevonatával látta el, ami a becsillanásokat és belső tükröződéseket hivatott eliminálni. Hab a tortán, hogy a készülék „nedvességálló”, azaz akkor sem megy tönkre, ha erősen párás környezetben használjuk. Tömege 550 gramm, mérete kb. 123 x 76 mm. A belső élességállítás hatására az első és a hátsó lencsetagok nem mozognak, a frontlencse nem forog, ezért akár a cirkuláris polárszűrő használata is problémamentes. A legkisebb tárgytávolság pedig 30 cm lehet (a szenzortól mérve).

tamron_seal2.jpgNedvességet és port kizáró gumigyűrű

Képminőség

A képminőség vizsgálata során több szempontot tartottam szem előtt: egyrészt kíváncsi voltam arra, hogy FF vázon mennyire jelentkezik a peremsötétedés (vinyettálás), milyen erős a színi hiba (CA), milyen a háttérelmosás minősége (bokeh), illetve mennyire hajlamos a SP 90 mm F2.8 Di Macro VC USD a becsillanásokra, ha erős szemből jövő fény felé fotózunk. Íme:

vinyetta.gif

A peremsötétedés teljesen nyitott rekesz mellett (F2.8) jelen van, de F5.6-ra rekeszelve már sehol, az extrém sarkokban sem látható. Akit a nyitott rekesz melletti vinyettálás zavarna, az a képfeldolgozó szoftverek segítségével egy pillanat alatt megszabadulhat tőle.

ca_sm.jpg

Mint általában a makró objektíveknél, úgy az SP 90 mm F2.8 Di Macro VC USD-nél is nagyon szépen kordában van tartva a CA; csupán teljesen nyitott rekesznél látható némi lilás szellemél a kontrasztéleken, de ezek teljesen eltűnnek F4-re szűkítve.

bokeh_sm.jpg

Amint azt majd a képminták is mutatják, a bokeh „álomszerűen” szép. A lekerekített íriszlamelláknak köszönhetően gyakorlatilag a teljes rekesztartományban megmarad a kör alakú bokeh. A becsillanásokról külön nem készítettem fotót, mert annyira elhanyagolható a jelenség (ami valószínűleg a fentebb említett lencsebevonatnak is betudható), hogy csak nagyon mesterkélten lehetett volna előidézni. Végül lássuk a képmintákat (a blog nem enged 2 MB-osnál nagyobb fájlt feltölteni, így ezeket át kellett méreteznem 1600 pixel szélességűre. Már keresem a megfelelő megoldást a problémára!)!

Képminták

Értékelés

A Tamron SP 90 mm F2.8 Di Macro VC USD nagyszerűen megállja a helyét a Canon és a Nikon versenytársak mellett. Mind felépítése, mind képminősége „ott van a szeren”, a valamivel rövidebb, 90 mm-es fókusztávja pedig egyeseknek jobban kézre állhat (portréfotó), mint a 100, illetve 105 milliméteres konkurencia. A minőséget azonban meg kell fizetni itt is: a Tamron SP 90 mm F2.8 Di Macro VC USD a bluechip.hu webáruházában rendszertől függetlenül egységesen 234 900 forintért vásárolható meg. Az objektívre 5 éves garanciát ad a forgalmazó, ami azért nem elhanyagolandó plusz. Mindenképp jár neki a „jóféle” plecsni!

jofele.gif

A Tamron SP 90 mm F2.8 Di Macro VC USD objektívet a bluechip.hu, a Canon EOS 5D Mark III és EOS 6D vázakat a Canon Hungária Kft. bocsátotta rendelkezésemre. A Nikon D7000 a Nikon Magyarország Kft.-től érkezett.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.