10 apró csel, hogy jobban fessünk a fényképeken

Nem mindenki fotogén – ennek a problémának a megoldására több lehetőség is van; bár a plasztikai sebészet és a Botox is szerepel köztük, jelen írás ezekre nem óhajt kitérni. Ha az említett embercsoportba tartozunk, de mégis szeretnénk legalább félig-meddig épkézláb képeket magunkról, akkor próbáljuk ki alábbi tippeket, hátha valamelyik beválik:

1. Készíts, vagy készíttess rengeteg képet magadról, de csak a legjobbakat tartsd meg. A profi fotósok csupán 1-10%-át tartják meg az általuk lőtt fotóknak, komolyan! A nyakigláb modelleket sem úgy örökítik meg, hogy simán besétálnak a háttér elé, a fotós gyorsan lő futtában egy fotót, aztán helló. Nem, ez nem így működik még a legszebb emberekkel sem! Változtasd folyamatosan a test- és a fejtartásod – minél több közül lehet válogatni, annál jobb!

faces.jpg

2. Pózolás és szögek (nem, nem a kötőelem szögek). Húzd ki a nyakad és kicsit hajtsd le a fejed. Egyenesen állj, ne légy lajhár! Begyeket ki, vállakat hátra és le – ha állsz, akkor kicsit fordítsd el a tested és súlyodat helyezd a hátsó lábadra. Az se baj, ha kicsit a kamera felé hajolsz (kicsit!). Az objektív legyen picit magasabban, mint a szemed; ha a fotós alacsonyabb nálad, menjetek olyan helyre, ahol fel tud valamire állni, vagy ahol magasabban van, mint te. A „fejlövések” (teleportrék) is sokkal kellemesebb látványt nyújtanak, ha csak az egyik fül látszik (tehát fordítsd el kissé az arcod, ne bámulj bele a kamerába).

portre.jpg

3. Arckifejezések. Mosolyogj, de ne röhögj. Tartsd eközben a nyelved a szádban, a fogad mögött. Kicsit nézz az objektív fölé és próbálj ki többféle arckifejezést. A lesifotók sokkal természetesebbek, érdekesebbek és megnyerőbbek, mint a klasszikus „itt repül a kismadár!” féle erőltetett vigyorosak.

Untitled-1.jpg

4. A szemek. A szem a lélek tükre tartja nem véletlenül a mondás. Ha lányos zavarodban nem tudsz mit kezdeni a szemeddel, hunyd le, majd nyisd ki őket mire a fotós háromig számol. Vagy nézz ki az ablakon kis időre, majd vissza a kamerára. Csinálj valami váratlant (azért ne törd össze magad!), beszélj a fotóshoz (ne szidd!). Nézz a fényforrás felé (feltéve, ha nem 2000 wattos plazmaágyú), ugyanis a fények szépen tündökölnek a szemben és életet adnak a fényképnek. Ha beltérben vagy, valamilyen szögben fordulj az ablak felé (már, ha épp nincs eltakarva).

_MG_0936.jpg

5. Miket viselj. Viselj olyan színű ruhát, amiben ragyogsz. Ne válassz őrült szín- és mintakombinációkat, mert azok elvonják rólad, az arcodról a figyelmet. Tartsd távol magad (és magadtól) a csíkos, kockás pólóktól. Lehetőleg ügyelj arra, hogy öltözéked ne legyen ráncos, a póló ujja ne legyen feltűrve.

6. Ápoltság. Ne légy kócos, ne lógjanak ki a hajpompádból szálak. A kinyomott pattanások krátereit fedd le alapozóval, ha pedig előzőleg görbe estét csaptál a haverokkal és vérben úszik a szemed, csöpögtess szemcseppet még órákkal a fotózás előtt. Azt ugye mondani sem kell, hogy moss fogat és fotózás (vigyorgás) előtt már lehetőleg ne egyél mákos tésztát, spenótot. Ha amerikai vagy, akkor semmiképp se felejtsd el a fogfehérítőt!

_MG_0928.jpg

7. Megvilágítás. Kerüld a direkt Napfényt és a vakut, mert egyrészt hunyorgáshoz vezet mindkettő, másrészt csúnya árnyékokat vet a fényük. Vonuljatok árnyékba, használjatok fénylágyítókat a vakuhoz.

8. A háttér. Ne olyan háttér elé állj, ami elvonja a figyelmet. Még a kattintás előtt nézd meg, mi van mögötted, nehogy egy kutyazsírfolt a járdán, vagy egy felpüffedt süntetem elvonja majd a fotót nézők figyelmét rólad. A hangsúly a kontraszton van: emelkedj ki a háttérből, ne olvadj be abba. Ha fekete a hajad, kerüld a sötét háttereket – ha tetőtől talpig fehérbe öltöztél, akkor lehetőleg ne egy fehér fal elé állj.

9. Mozogj, táncolj (vagy valami). Ne tűnj merevnek, mozogj egy kicsit és rázd a tested! A mozgás egyébként segít a jó hangulat megteremtésében és ellazítja a feszengőket.

10. Használj kiegészítőket. Kezdj valamit a kezeddel és fogj meg tárgyakat, amikkel feldobhatod a fotót. Gyereket vársz? Kapd elő a kis cipőket, amiket már hónapokkal a szülés előtt megkaptál a rokonoktól. Vadász vagy? Fogd marokra kedvenc puskád. És a többi. (Készült a petpaixel.com cikke alapján)

_1011754.JPG

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.