Vanguard fotós táskák tükör nélküli rendszerkompaktokhoz (is)

Mivel egyre többen vagyunk, akik tükör nélküli rendszerkompaktokkal tolják az ipart, gondoltam, körbe nézek a piacon, hogy milyen kis méretű fotós táskákat lehet kapni, amik kifejezetten ezekhez az apró fényképezőgépekhez lettek kitalálva. Első körben háromféle Vanguard szütyőt hoztam el a hazai forgalmazótól, a bluechip.hu webáruházából: az egyik a Vanguard Pampas II 13, a másik a Vanguard Nivelo 15 és végül a harmadik a Vanguard Vojo 13. Mindhárom táska többféle színben kapható és a Nivelo 15 kivételével – ami szerintem inkább a nőknek, lányoknak áll jól – uniszex kivitelűek. Közös bennük, hogy alapvetően egy gépváz és egy objektív fér el kényelmesen – no, meg persze a kiegészítők, mint memóriakártyák, tartalék akkuk és hasonlók. Természetesen az iratainkat is elhelyezhetjük, mert külön zsebekből mindegyeikben van bőven. Lássuk is az elsőt a sorban, a Nivelo 15-öt:

vanguard_nivelo15_0.jpg

Amint a gyártó is írja, ezt a csajos táskát kifejezetten a m4/3 rendszerhez tervezték (persze, másféle MILC is belemegy). A most elhozott termékek közül ez a legegyszerűbb felépítésű: belsejében egy szeparátorral ellátott tér található, aminek az egyik oldalán egy apró zseb lett elhelyezve, ahová például az objektívet védő sapkát tehetjük, ha fényképezéshez elővettük a gépet.

vanguard_nivelo15_2.jpg

Külön cipzáras zseb csak egy van, de ez kellően nagy ahhoz, hogy például az iratainkat elhelyezhessük benne. A memóriakártyáknak két külön rekesz lett kialakítva abban a fülben, ami egyben védő szerepkört is ellát; ha a fő fedél-fület felhajtottuk (amit csak tépőzárral láttak el), akkor ez a memóriakártyás rész pluszban ráhajlik a táska belsejébe rejtett cumókra.

vanguard_nivelo15_1.jpg

A táska alján vaskos, műanyagból készített talpak vannak, így asztalra lerakva tuti nem borul fel a szütyő. Az alsó rész mellett a többi táskafal is kellően párnázott, gépünket biztonságban tudhatjuk benne. Méretét tekintve kényelmesen elfér benne a váz oldalával becsúsztatva (esetleg egy palacsinta objektívvel) és egy nagy, pl. 75-300 mm-es (vagy 100-300-as) telezoom. A Nivelo 15 anyagának külseje időjárásálló, tartós, belseje puha, karcolás gátló. A mellékelt vállpánt nem rendelkezik külön párnázott résszel, ami nem is csoda, hiszen nem több kilót nyomó fotós szetthez lett kitalálva. Viselése kellően kényelmes, a pánt hossza – természetesen – állítható. Külső méretei: 190 x 135 x 160 mm, belső mérete: 150 x 105 x 140 mm, tömege 250 gramm. A Nivelo 15 bruttó 6980 forintért megvásárolható itt.

A mostani hármas közül a Vanguard Pampas II 13 volt a kedvencem, ami szintén többféle színben kapható. Ez a táska már több rekesszel rendelkezik, mint a Nivelo 15; anyaga „nem olyan nőiesen puha”, inkább a keményebb, klasszikus fotós táska féle.

vanguard_pampas2_0.jpg

A fő rekeszt egy tépőzárral és csipeszzárral ellátott fül fedi, aminek belső felében található az első cipzáras zseb, amely kellően nagy ahhoz, hogy ne csak memóriakártyáknak, hanem iratainknak is elegendő helyet biztosítson. Ebbe a tatyóba is egy váz + 1 nagy telezoom fér, amiket egy mellékelt tépőzáras szeparátorral lehet helyükön tartani. A második – szintén cipzáras – zseb a táska elején van. Ezt a fő fül védi az illetéktelenek hozzáférése elől. Kívül, ha a táska eleje van velünk szemben, a jobb oldalon van még egy keskeny, de mély zseb, ahová memóriakártyát, objektív sapkát, tollat, gyógyszert, vagy más apróságot tehetünk.

vanguard_pampas2_1.jpgvanguard_pampas2_2.jpgvanguard_pampas2_3.jpg

A Vanguard Pampas II 13 hátoldalán is van egy nagy, tépőzárral védett zseb, ahol akár egy nagyobb okostelefon, vagy GPS, illetve térkép is elférhet. Mivel ez a fiók azonban nem a táska belsejében található, illetve a nyílása nem teljes hosszában zárható, ezért ide olyan értéket nem érdemes elhelyezni, ami méreténél fogva könnyen kicsúszhat, illetve, ami egy eleredő eső során el- vagy beázhat.

vanguard_pampas2_4.jpg

A Vanguard Pampas II 13 külső mérete: 195 x 110 x 175 mm, belső mérete: 130 x 75 x 145 mm, tömege pedig 210 gramm. Vállpántja ugyanolyan, mint az előző modellé, azaz itt sem találkozhatunk párnázott résszel. A gyártó termékének honlapján nem tér ki külön az időjárásállóságra, így én nem merem nektek azt leírni, hogy nem ázik be egy kiadós zuhéban, de külső anyaga vízlepergetőnek tűnik (1200D*1200D poliészter). Ára kellemesen alacsony, 6090 forintért magunkévá is tehetjük.

Végül, de nem utolsó sorban, lássuk, milyen a trió „vagány csávója”, a Vanguard Vojo 13! A Vojo 13 egyértelműen férfias formatervével hívja fel magára a figyelmet, ráadásul a választható színek közt megtaláljuk a „katonazöldet” is. Első zsebe a főfül külsejében található, oldalt. Cipzárral védet és jó nagy; régi ellenőrzőm mellé egy hármas szett memóriakártya és az objektív védőkupakja is gond nélkül becuppant ide.

vanguard_vojo13_0.jpg

A táskát a főfül feltépésével lehet kinyitni. Itt se cipzár, se csipeszzár nem található. Felnyitás után fogad minket a második rekesz, amely nyitott, nyílása nem zárható. Ez is kellemesen nagy, de elsősorban a mellékelt esőzsáknak lett kitalálva (más apróság innen azért kicsúszhat, ha lóbáljuk a táskát). A fő szekcióban – mint a másik kettőnél – ebbe a táskába is egy váz és egy nagy telezoom fér.

vanguard_vojo13_2.jpgvanguard_vojo13_1.jpg

A Vanguard Vojo 13 más táskarendszerekkel kombinálható, illetve széles övre is felhúzható a hátoldalán található, erős tépőzárakkal zárható pánt segítségével. Anyaga vászonszerű (ezért is van hozzá külön esővédelem), műbőr betétekkel. Külső mérete 205 x 115 x 180 mm, belső mérete 130 x 75 x 145 mm, tömege pedig 270 gramm. Keskeny, de puha és ezáltal kényelmes vállpántot kapunk hozzá, amihez szintén nem jár párnázott rész. A Vanguard Vojo 13 a hármas fogat legdrágább darabja, bruttó 14 400 Ft-ért hozhatjuk el a boltból.

Értékelés

Nekem, mint írtam, e három közül a Vanguard Pampas II 13 volt a kedvencem, mert egyáltalán nem drága és külső-belső kialakítása számomra a legmegfelelőbb. Szégyenkezni sem kell vele, mert a formaterve is modern; bár a gyártó nem írja, de szerintem egy kis eső sem árt meg neki (és persze a gépnek benne). Most hát a Pampas II 13 kap tőlem egy nagy „kedvenc” jelvényt. A csajos Vanguard Nivelo 15-nek pedig egy „jóféle” elismervény jár a belső kialakítása (zsebek és társaik) és a tetszetős külvilága miatt (feleségemnek is tetszett, szóval női szemmel is „lemeózták”). Szőrös szívű leszek: a Vojo 13-nak nem adok plecsnit, mert noha a külseje tetszett, kicsit drágának tartom és hiányolom a rekeszek zárhatóságát. A bluechip.hu webáruházban számtalan más fotós táska is található, ha érdekel a téma – és nincs türelmed kivárni következő bemutatómat – nézz körül, biztos találsz valami érdekeset!

kedvenc.gifVanguard Pampas II 13

jofele.gifVanguard Nivelo 15


Ha tetszett a cikkem, kérlek oszd meg ismerőseiddel, hátha őket is érdekli és szavazz az MLZphoto blogra a Goldenblog versenyében. Köszönöm!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.