A DigiPoddal új életet lehelhetünk filmes SLR gépeinkbe

A filmes korszakban rengeteg klassz tükörreflexes fényképezőgépet gyártottak, azonban a digitális átállás óta ezeknek túlnyomó többsége – jó esetben – feledésbe merülve ücsörög a polcon. Hogy ne vesszenek kárba a múlt műszaki csodái, egy brit fotós és feltaláló, James Jackson fejébe vette, hogy olyan digitális kazettát készít, melyek segítségével újra életre kelhetnek ezek a fantasztikus masinák.

digipod1.jpg

Találmánya egy 3D-s nyomtatóval készített kazetta, amelyre a megfelelő helyen egy szenzort rögzített a szükséges elektronikával. A filmtekercs helyére illeszkedő részben többek közt a készülék áramellátása is megtalálható. A DigiPod névre keresztelt eszköz microSD kártyára menti a képeket, de található rajta USB aljzat is, amin keresztül fényképeinket a számítógépre másolhatjuk. Az analóg vázak filmtovábbító és zárfelhúzó karja be lett vonva a DigiPod működésébe: felhúzáskor egyrészt a zárat élesítjük, másrészt „megmondjuk” a DigiPodnak, hogy következő képkocka készítése következik.

Jackson már elkészítette a DigiPod működő prototípusát, s szeretné hamarosan a sorozatgyártást is beindítani. Az első körben 1000 egység kerülne le a gyártószalagról, azonban ehhez befektetőket keres. A pénzgyűjtés célja nem kevesebb, mint 307 500 dollár; a DigiPod ára 370 dollár körül fog alakulni (az első támogatók a nullszériából 310 dollárért juthatnak masinájukhoz). A jelenlegi DigiPodban egy 2/3”-os szenzor található, de Jackson állítása szerint minél többen támogatják, annál nagyobb képérzékelőt fog tudni szerelni a gépekbe. Ennek megfelelően 2000 támogatónál már a Nikon 1 fényképezőgépekben megismert 1”-os lapka, 5000 szponzor esetében pedig már 4/3”-os képérzékelő kerülhet a DigiPodba. Aki lát fantáziát a projektben, az látogasson el az indiegogo.com kalapozó portálra, ahol már 10 angol fonttal is hozzá lehet járulni a DigiPod valóra váltásához. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.