Frissült a Canon PowerShot G és S osztálya: ezek a G16 és S120 kompaktok

Megérkezett a Canon két legújabb kompaktkategóriás zászlóshajója, a PowerShot G16 és a PowerShot S120.

Canon PowerShot G16

A japán gyártó G osztályú kompakt gépe első ránézésre nem sokat változott az elődmodellhez képest, azonban a motorháztető alatt mégis találni olyan frissítéseket, melyek a mindennapos használat során kifejtik jótékony hatásukat. Ilyen az új, nagy teljesítményű DiG!C 6 processzor és a beépített vezeték nélküli hálózati egység (Wi-Fi). Az egyéb paraméterek gyakorlatilag maradtak a régiben, így ennél a fotómasinánál is a 28-140 milliméternek megfelelő látószög tartományú f/1.8-2.8 fényerejű optika rajzol a 12 MP-es CMOS szenzorra. Az új képfeldolgozó egységnek köszönhetően azonban sokat javult a képminőség (hatékonyabb zajszűrés), de az élességállítás sebessége és a kioldó késlekedése is sokat javult (akár 50%-kal).

g16front.jpg

A gép külsejét csak nagyon finom módosítások érték, mint például a nyomatékosabb markolat kialakítás, illetve a keményebb, „férfiasabb” él kialakítás a tetőlemeznél. Az egyénre szabható „S” funkciógomb a gép hátoldalának bal felső sarkából a hüvelykujjhoz lett áthelyezve, a mozgókép felvételi gomb alá. Sajnos, a fénymérő gombot a gyártó ennél a modellnél elhagyta.

g16back.jpg

A PowerShot G16 sorozatfelvételi sebessége 12,2 kép/mp, amit hat felvétel erejéig képes tartani. Ezután a „géppuska” lelassul 9,3 fps-re, amit akár 522 kép erejéig tartani is tud (megfelelően gyors memóriakártya használata esetén, persze). Mozgóképek terén sem szerénykedik az újonc: az 1920 x 1080 pixel felbontású anyagok immár 60/50 kép/mp sebességgel készülhetnek progresszív módon. A képalkotó funkcióknál a „Star Trail” (csillagfény húzása hosszabb expozíciós idővel) és a „Star Nightscape” (csillagos éjjeli kép) jelentkeznek újdonságként. A Canon PowerShot G16 októbertől lesz kapható 550 dolláros áron.

Canon PowerShot S120

A PowerShot S120 egyik legkiemelkedőbb újítása az optika némileg megnövelt fényereje, amely a korábbi f/2.0-5.9-ről f/1.8-5.7-re változott. A Canon ennél a modellnél is kiemeli az akár 50%-kal megnövelt fókuszsebességet (a kioldó késlekedése is felére csökkent). Csakúgy, mint a G16-nál, ez a készülék is fel lett szerelve Wi-Fi egységgel, így a vezeték nélküli kommunikáció okostelefonnal, táblagéppel, vagy számítógéppel már könnyedén megoldható.

s120front.jpg

A PowerShot S120 is megörökölte az optikát körbeölelő mechanikus vezérlőgyűrűt, amivel az épp ráosztott paramétereket tudjuk módosítani. A hátlapon maradt minden a régiben, a gombkiosztás nem változott az elődhöz képest, a kijelző pedig kapacitív elvű érintésérzékeny. Meglepő módon az S120 mérete valamivel nagyobb lett: 99 x 59 x 27 mm-re nőtt. A sorozatfelvételi sebesség itt is 12,1 fps az első hat kép erejéig, melyek után még mindig 9,4 kép/mp-es sorozatsebesség áll rendelkezésünkre (635 képig UHS-I memóriakártyákkal). Filmes tudásában is azonosul az S120 a G16-tal: a Full HD felbontású mozgóképek immár ennél a gépezetnél is 60/50 fps sebességűek lehetnek. A PowerShot S120 szintén októbertől lesz kapható, ára 450 dollár lesz.

s120back.jpg

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.