Így készíthetsz természetes HDR felvételt szoftveres ügyeskedések nélkül, azonnal!

Még egyszer utoljára megörökítenéd a naplementét a Balatonnál, de nincs HDR-képes fényképezőgéped és/vagy nem értesz a szoftveres utómunkálatokhoz? Íme, egy roppant egyszerű ötlet, hogy akár egy névjegykártyával, vagy hitelkártyával egyből, már a helyszínen megoldhasd a feladatot!

Már szinte hallom is, ahogyan egyesek mosolyogva kiáltanak „átmenetes ND szűrőt”, azonban a minőségi cuccok nem nevezhetőek olcsónak, s aki ad hoc helyzetben találja magát mondjuk egy mobiltelefonnal, vagy kis kompakt géppel, annak amúgy sem lenne egyszerű felszerelnie az optika elé a filtert.

takaras.jpg

Íme, a trükk: nem baj, ha van állványod, vagy valami vízszintes támaszod, amire feltedd a fotómasinát, mert több másodperces expozíció következik. Tartsd hát vízszintben a képalkotó mütyürödet, a fénymérésnél a téma sötét részére mérj fényt (értelemszerűen a földön, ha a távoli lemenő Napot akarod lekapni) és rögzítsd az értékeket, vagy használj manuális módot. Vedd elő a névjegykártyát (vagy más, egyenes élű, kitakarásra alkalmas tárgyat) és fedd le az objektív/optika felső részét úgy, hogy a kitakarás a horizontig érjen, ahol a vízfelület (illetve a sötét rész) találkozik az éggel. Ügyelj arra, hogy a kompozíció és a kitakarás is vízszintes legyen, kövesse a horizontot, majd exponálj. A géped valószínűleg több másodpercig tartja majd nyitva a zárat. Ha például 2 mp a záridő, akkor a frontlencse felső részét 1-1,5 mp-ig tartsd kitakarva, majd felfelé vedd el egy gyors mozdulattal a kitakarást. Kísérletezz, a hatás meggyőző!

Az fstoppers.com cikkében látványos példákkal van szemléltetve a módszer, én még nem voltam erre alkalmas helyen és időben, hogy kipróbáljam, de remélhetőleg erre is sor kerül záros határidőn belül.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.