Olympus PEN E-P5 vezetékek nélkül

Az Olympus PEN E-P5 fényképezőgép egyik újdonsága a beépített Wi-Fi modul, amelynek köszönhetően iOS vagy Android rendszerű okostelefonunkkal, táblagépünkkel távvezérelhetjük a készüléket. Ezt a funkciót már az E-P5 berlini bemutatóján is megcsodálhattuk, azonban akkoriban még csak iOS alá volt elérhető az Olympus Image Share 2.0 alkalmazás, amely az új PEN vezérléséhez szükséges (korábbi kiadások nem támogatják a készüléket).

ois_sm.jpg

Most, hogy végre megjelent az Androidos változat is, gondoltam, kipróbálom, mit tud az alkalmazás, hogyan lehet vezérelni vele a masinát. Meglepetésekre a fentebb említett külföldi bemutató miatt már nem számítottam. A próbához egy Lenovo IdeaPad A2109A táblagépet használtam – előre kell bocsátanom, hogy bár a készülékkel lehet pillanatképet készíteni a kijelző aktuális tartalmáról, de mint kiderült, csakis a munkaasztalról – egyetlen egy alkalmazáson belül sem sikerült a screenshot készítése, az eredmény egy 0 bájtos PNG fájl lett. Végső elkeseredésemben – és időhiány miatt – a kijelzőt kellet lefotóznom (ha valaki tud megoldást az említett problémára, írjon!).

No, a lényegre visszatérve: az Olympus Image Share 2.0 alkalmazás ingyen letölthető a Google Play alkalmazásközpontjából és elvileg az összes Android OS kiadásra feltelepül. Használatához értelemszerűen vezeték nélküli hálózatra lesz szükségünk, tehát engedélyezzük a Wi-Fi-t a vezérlő eszközön, ha még nem tettük volna.

Az Olympus E-P5 menüjében a „beállítások” oldalon keressük meg a Wi-Fi beállításokat és állítsuk be a vezeték nélküli paramétereket alábbiak szerint: Wi-Fi csatlakozás – privát, Privát jelszó – én hagytam a gyárit, de a filmfelvétel gomb nyomogatásával a fényképezőgép maga generál újat. Gyakorlatilag nincs is több tennivaló, a fotómasina kijelzőjén érintsük meg a Wi-Fi feliratot, majd kövessük az LCD-n megjelenő utasításokat.

wifi.jpg

Érdekes, hogy a QR-kódot, amit az E-P5 kijelez, nekem sehol sem sikerült beolvastatnom, azaz nem találtam erre vonatkozó pontot az Olympus Images Share 2.0-ban. Az alkalmazás főablakának jobb felső sarkában látható fogaskereket megérintve előjön a beállítások görgethető oldala. Itt gyakorlatilag mindent hagytam a gyári beállításokon, egyedül a „Fényképek importálása” pontban állítottam át a fénykép méretét eredetire. A Wi-Fi beállításoknál a válaszható hálózatok között megjelent az E-P5 egyedi azonosítóval. Bökjünk rá erre a piktogramra, majd írjuk be az E-P5 kijelzőjén látható kódot és már kész is vagyunk a párosítással.

 

Az OIS 2.0 négy funkciót kínál: távvezérlés, fényképek importálása, fénykép szerkesztése és geocímke hozzáadása. Az első pont a legérdekesebb (szerintem), hiszen itt, ennek a pontnak a segítségével tudjuk a fényképezőgépet a távolból vezérelni. Az E-P5-nél ez a vezérelhetőség azonban viszonylag egyszerűre sikeredett, csak a fókuszmező áthelyezésére és a kioldásra van lehetőség, az expozíciós paramétereket nem lehet állítani a szoftverrel. A sima kioldás mellett elérhető még az időzítő, aminek intervallumát egy csúszkán állíthatjuk be 2-12 mp között.

liveview_sm.jpg

A második funkció a fényképek importálása. Itt – amint a neve is elárulja – az elkészült fényképeket másolhatjuk át a táblagépre/okostelefonra. Vagy az összes, vagy csak a kijelölt fotók lesznek átmásolva a két készülék között. Az alkalmazás külön könyvtárat hoz létre az importált anyag részére, így azok nem keverednek össze a többi fotóinkkal.

A harmadik szolgáltatás a fénykép szerkesztése, ahol minimális mértékben manipulálhatjuk a fotókat, gyakorlatilag mágikus szűrővel láthatjuk el a kiválasztott képet (pop art, lágy fókusz, halvány és világos szín, világos tónus, szemcsés film, pin hole, dioráma, keresztbehívás, finom szépia, drámai színek, vonalak és vízfesték). Az effektezésen túlmenően átméretezhető a felvétel, de írást, vízjelet is elhelyezhetünk rajta tetszőleges méretben és helyre.

 

Az utolsó pont a geocímke hozzáadása, aminek segítségével GPS adatokból álló log fájlt hozhatunk létre (ha van GPS modulja a vezérlő eszköznek), így később is soron követhetjük a bejárt és körbefotózott kirándulásunk helyszíneit például a Google Earth szoftverrel.

Ha az amúgy pofonegyszerű alkalmazásban elakadnánk, akkor sincs gond, mert a gyártó egy egyszerű és könnyen értelmezhető segédletet is beépített, amely összesen öt oldalból áll. Minden egyes oldalon egy grafika és egy két-három soros magyarázó szöveg található.

help.jpg

Nos, röviden ennyit érdemes tudni az Olympus PEN E-P5 vezeték nélküli távvezérléséről. A munkamenet zökkenőmentesen zajlott, a konfigurálás nem nehéz, de jó lenne, ha az expozíciós értékeket is engedné módosítani a gép.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.