„Na, menjünk hegeszteni!” – ha nincs zsé ND szűrőre..

[FONTOS: a fényképezőgépet SOHA ne fordítsuk a Nap felé, mert a szenzor – és ami fontosabb – szemünk is maradandó károsodást szenvedhet el! A Nap fotózásához speciális fóliák és szűrők kaphatók, a hegesztőpajzs üvege erre NEM alkalmas!]

..akkor megfelel a hegesztőpajzsba való üveg is? Nos, bevallom, volt frankó ND1000-es szűrőm, de buta fejjel eladtam. „Fiatal voltam és kellett a pénz” – de most már mindegy. A napokban megint kedvet kaptam ahhoz, hogy fényes, nyári (azaz most már kora őszi) nappal hosszú záridős felvételeket készítsek, de mind ezt fillérekből, hogy ne csapjon agyon a feleségem. Régebben sok helyen olvastam a hegesztőpajzsba való üveg használatáról, de egy maréknyi elégedett hozzászólóra tucatnyi elégedetlenkedő jött (javíthatatlanul elmásznak a színek és társaik), tehát nem maradt más, mint hogy magam is kipróbáljam ezt a módszert.

P1040666.jpg

Az egyik barkácsáruházban (cím a szerkesztőségben) 700 kemény magyar konvertibilis valutáért szereztem be a „Trakis-Hetra Kft. sötét heg. üvegét”, ami még az ND1000-nél is valamivel sötétebb árnyalatú. A csomagolás puritán, egyszerű kis nejlontasakba csúsztatva érkezik az áru. Az üveglap 3 mm vastag, kb. 11 cm hosszú és 9 cm széles – szabvány hegesztőpajzs-üveg, na. Kicsomagoláskor érdemes vigyázni, mert az élek élesek, könnyen elvághatjuk vele bőrünket. Éppen ezért érdemes – egy rongyra, vagy törölközőre fektetve – leragasztani az éleket például a nálam már számtalanszor bevált Pattex Power Tape-pel. Lehetőleg feketét válasszunk, a fehér, vagy a színes beszűrődhet felvételkor a képbe!

P1040661.jpg

Az éleket egyrészt kezünk épsége miatt, másrészt az üveglap rögzítéshez használt gumik védelmének érdekében kell leragasztani. Mivel a ragasztószalag széles, ezért jól be fog lógni ragasztás után az üvegfelületre. Egy éles késsel, vagy pengével igazítsuk ki a szigetelőszalagot a lenti képnek megfelelően.

P1040662.jpg

Az barna folt ott a pengén csak rozsda, nem odaszáradt vér..

Fényképezéshez olyan objektívet válasszunk, amely élességállításkor megtartja a hosszát (tehát belső élességállítású), és aminek nem forog a frontlencséje fókuszáláskor (sem). A belső élességállítás azért fontos, mert az üveglap hozzá lesz szorítva az objektívhez, tehát nem biztos, hogy jól esne a lencserendszer mechanikájának a feszítés/leszorítás. Az üveglap rögzítéséhez szükségünk lesz az optikához való napellenzőre és négy befőttes gumira.

P1040428.JPG

Vigyázzunk, hogy a gumik kellően vastagok legyenek, tehát bírják el az üveg súlyát, de ne legyenek túl erősek, mert akkor előfordulhat, hogy elreped az üveg. A korábban használt törölközőre fektessük rá a fényképezőgépet úgy, hogy az objektív a plafon felé mutasson. Csavarjuk rá az obira fordítva a napellenzőt, hogy a „szirmok” a gép felé mutassanak (ezekbe fog belekapaszkodni a négy befőttes gumi). Most helyezzük az üveglapot a frontlencsére, egyik kezünkkel tartsuk rányomva az objektívre, míg másik kezünkkel a lenti fénykép szerint húzzuk rá a gumit az üveglap szélére, a másik felét a guminak pedig akasszuk bele a napellenző szirmába. Továbbra is tartsuk lefogva az üveget, míg legalább két, egymással ellentétes oldalon oda nem fogtuk azt a gumikkal a napellenzőhöz. Most vegyük le az üveget és ismételgessük a mozdulatsorokat.

P1040430.JPG

(a képet elvitte a kiscica)

Élesben

Szereljük a fényképezőgépet állványra, ugyanis több másodperces expozíciók következnek a hegesztőpajzs-üveg használatával. Az élességállításhoz egy tanács: még mielőtt felraknánk a „maszek ND szűrőt” az objektívre, kapcsoljuk be a gépet, állítsuk élesre a képet, kapcsoljunk át kézi élességállításra (fontos, mert az üveglappal már nem fog menni a művelet – mármint a fókuszálás), majd csak ezután helyezzük fel a fénypajzsot a frontlencse elé. A módválasztót tekerjük Manuális módba és próbálgassuk, milyen hosszú záridőre lesz szükségünk a saját hegesztőpajzs-üvegünkhöz. Az érzékenységet (ISO) tartsuk alapértéken és kizárólag RAW formátumban fotózzunk!

Nekem most épp nincs kéznél négy egyforma, kellően erős gumim, ezért csak egy gyors, kézből készített fotót tudok mutatni, ami a saját kompozíciómmal készült (a fehéregyensúlyt manuálisan, utólag állítottam be), de igyekszem pótolni és több, megfelelő értékű és tartalmú képmintát bemutatni.

P1040669.jpg

A szobám ablakából bambán kifotóztam – 2 mp-es záridő (nem ittam kávét)

Frissítés: no, így néz ki a végleges rendszer (azért ezektől valamivel erősebb, de leginkább vastagabb gumit fogok beszerezni valahonnan):

P1040437.JPG

És pár gyors kép a teraszról lőve (hétvégén megyek majd a placcra, ahol – remélhetőleg – izgalmasabb fotókat fogok lőni):

60mp.jpgEz egy 60 mp-es expo, 14 mm-en készült f/3.5-ön. Töltsd le, ott 1600 x 1200 pixeles lesz

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.