Itt van, megérkezett az Olympus OM-D E-M1 fényképezőgép-csatahajója

Új csúcskategóriás m4/3 rendszerű fényképezőgépet állít csatasorba az Olympus, amivel a 4/3 és a m4/3 rendszereket óhajtja egyesíteni.

Napvilágot látott végre a már sokak által Messiásként várt Olympus OM-D E-M1, amely a gyártó OM-D családjának második fényképezőgépe. Nem titkolt célja a mérnököknek, hogy ezzel a masinával végre olyan munkaeszközt tegyenek le a profi fotósok asztalára, amely végre teljes mértékben kiválthatja a korábbi 4/3 rendszert, aminek utolsó tagja az E-5 volt. A rengeteg, nagyon jó minőségű (és egyben felsőkategóriás) 4/3-os objektív – így az Olympus – immár teljes mértékben kompatibilis az új vázzal (a megfelelő konverter használatával) – kompromisszumokat már az automatikus élességállítás sebességét illetően sem kell kötni.

00_1.jpg

Az Olympus OM-D E-M1 lelke egy 16 MP-es Live MOS szenzor, aminek az adathalmazát a TruePic VII képalkotó processzor dolgozza fel. Az új masina vitathatatlanul legnagyobb újítása azonban a 37 mezős Dual Fast AF autofókusz rendszer, ami a fázis- és a kontrasztérzékeléses elveket együttesen használja. Az elektronika attól függően dönti el, hogy melyik élességállítási rendszert használja, hogy adapterezett 4/3, vagy natív m4/3-os objektívet csavarunk a gépre. Előbbiekkel fázis-, utóbbiakkal kontrasztérzékeléses autofókuszt alkalmaz.

01_1.jpg

Természetesen az Olympus ebbe a fotómasinájába is beépítette az E-M5-ben megismert 5-tengelyes, szenzormozgatásos képstabilizátort. A váz profi jellege egyébként nem csak funkcióiban, hanem felépítésében is egyértelművé válik: a magnéziumötvözetből épített E-M1 por-, csepp- és fagyálló, így a legszélsőségesebb helyzetekben is helytáll. A fentebb már említett TruePic VII jelfeldolgozó processzor tartalmazza az úgynevezett „New Fine Detail Technology II” algoritmust, amely az éppen használt objektívhez optimalizáltan hajtja végre a képalkotást, így érve el a legjobb képminőséget.

02_1.jpg

Ami a beépített elektronikus keresőt illeti, úgy az OM-D E-M1-ben gyakorlatilag a PEN E-P5-tel egyidőben bejelentett VF-4-gyel azonos tudású és minőségű keresőről beszélhetünk: 2,36 millió képpontos felbontással, 1,48-szoros nagyítással és 100%-os képfedéssel rendelkezik. Ennél a modellnél, persze, akadnak újdonságok, mint például a HDR előnézet. A HDR Preview segítségével az elektronikus keresőben megjeleníthető az elkészíteni kívánt HDR (nagy dinamikaátfogású) kép, így még a fotó elkészítése előtt kísérletezhetünk négy fő beállítással – a képaránnyal, a nagyítással, a színekkel, valamint a sötét és világos részek arányával. Az OM-D E-M1 ráadásul a színek beállításához a grafikonok és számok helyett új, Colour Creator névre hallgató rendszert kínál, mely a színekkel való intuitív játékot a gép tetőlemezén található vezérlőtárcsák használatával biztosítja. A beállítások változtatásának majdani eredménye pedig valós időben, a Live View (Élőkép) módú elektronikus keresővel ellenőrizhető.

03_1.jpg

Csakúgy, mint a PEN E-P5-ben, úgy az E-M1-ben is megtaláljuk a Wi-Fi modult, amivel azonban itt jóval több funkciót vezérelhetünk vezeték nélküli módban. Az Olympus megfelelő alkalmazásával (elérhető iOS és Android rendszerek alá) okostelefonnal, vagy táblagéppel is irányíthatjuk a fényképezőgépet. A távvezérlés azonban nem minden: kiválasztott felvételeinket például közvetlenül weboldalakra (akár közösségi oldalakra) tölthetjük fel a telefonon keresztül. A kapcsolódás a QR kódnak köszönhetően igen egyszerű és rendkívül gyors. A Live View LCD képe a telefon/táblagép érintőkijelzőjén jeleníthető meg, majd az élesség beállítása, valamint a kép elkészítése is távirányítással, közvetlenül a kijelzőn, a Wi-Fi-n keresztül történhet (P, A, S, M módokban). Még a Live Bulb hatás is megjeleníthető a vezérlő eszköz kijelzőjén: a Live Bulb a Live View élőképet előre megadott időközönként frissíti expozíció közben.

04_1.jpg

Az E-P5-tel bevezetett 2×2-es vezérlés az E-M1-nél is megtalálható. Ennek függvényében a két vezérlőtárcsára bízott funkciók között egy billenőkapcsolóval válthatunk. A fényképezőgép kezeléséből a dönthető, érintésérzékeny kijelző is kiveszi a részét, de úgy, mint a korábbi modellekben, itt is kikapcsolható az érintőfelület. Az Olympus OM-D E-M1-hez a gyártó az új, HLD-7 típusú portrémarkolatot kínálja, ami nem csak plusz áramforrással, hanem nyomógombokkal és vezérlőtárcsákkal is bővíti a kezelőfelületet. Hogy megmaradjon a készülék por-, csepp- és fagyállósága, a mérnökök egy megfelelő 4/3-m4/3 konvertert is megépítettek, ami az MMF-3 jelölést viseli.

05_1.jpg

Az Olympus OM-D E-M1-gyel egyidőben egy profi általános zoomobjektívről is lehull a lepel, amely teljes képmezős értékekben kifejezve 24-80 mm-nek megfelelő látószöget kínál. Az M.Zuiko Digital ED 12-40 mm 1:2.8 a teljes zoomtartományban konstans, f/2.8-as kezdő fényértéket kínál, por-, csepp- és fagyálló felépítésű, mint maga a váz. A későbbiekben ehhez a lencserendszerhez fog társulni az M.Zuiko Digital ED 40-150 mm f/2.8, amelynek jelenleg csak a fejlesztését jelenti be a gyártó.

06_1.jpg

Az Olympus OM-D E-M1 október közepétől lesz megvásárolható 1500 euróért, illetve szettben az említett M.Zuiko Digital ED 12-40 mm 1:2.8-cal 2200 euróért. A gyártó a bejelentéssel egyidőben több kedvezményre is lehetőséget ad, melyekről a hivatalos sajtóanyag számol be:

Természetesen a Mikro-NégyHarmad szabvány méretei önmagukban nem zárják ki NégyHarmad objektívek használatát: az Olympus be is bizonyítja ezt úgy, hogy minden regisztrált E-System felszerelést használónak egy kb. €200 értékű adaptert ad ajándékba, ha az új E-M1-et 2013 novemberében megvásárolja. Az októberben induló forgalmazást megelőzően regisztráló vásárlók egy HLD-7 akkumulátortartó-markolat kapnak ajándékba új gépük mellé. Ez a praktikus markolat a gép oldalához csatlakoztatva remek fogást nyújt a kritikus fényviszonyok között is rázkódástól mentes felvételek készítéséhez.

Az OM-D E-M1 egy különleges eszközbe való invesztíciót is jelent, mely különleges bánásmódot és kivételes figyelmet kíván. Az Olympus ezért az E-M1 tulajdonosoknak Service Plus szolgáltatást és hosszabb jótállási időt kínál – mindezt pedig ingyenesen. A Service Plus-ra regisztrálók az igazi élvonalhoz méltó szolgáltatásokat élvezhetnek, például speciális forródrótot, kiszállással megoldható átadást, és extragyors szervizt egy esetleges javítás esetén. A szolgáltatás a www.myolympus.olympus-europa.com weboldalon érhető el. A bővített garanciaidővel kiegészülő Service Plus szolgáltatás ugyancsak ahhoz járul hozzá, hogy a lehető legtöbbször, a lehető legjobbat hozzuk ki fényképezőgépünkből és csak a magával ragadó felvételekre koncentráljunk – teljesen gondtalanul.

Az Olympus OM-D E-M1 fontosabb műszaki paraméterei:

  • 16 MP-es Live MOS szenzor
  • Dual Fast AF hibrid autofókusz rendszer
  • 6,5 kép/mp sorozatfelvételi sebesség (10 kép/mp rögzített expozíciós értékekkel)
  • ISO 200-25600 érzékenységi tartomány (ISO 100 körüli értékre kiterjeszthető)
  • 1/8000-60 mp közt választható záridő
  • TruePic VII jelfeldolgozó CPU
  • New Fine Detail Technology II, moiré csökkentő és színi hibákat kiszűrő algoritmusok
  • 2,36 millió képpontos, 1,48-szoros nagyítású EVF
  • 3″-os, dönthető kijelző érintésérzékeny felülettel és 1,04 millió képpontos felbontással
  • 5-tengelyes képstabilizátor
  • 1920 x 1080 @ 30 fps videó
  • por-, csepp- és fagyálló kivitel
  • beépített Wi-Fi
  • mérete: 130,4 x 93,5 x 63,1 mm
  • tömege: 497 gramm akkuval és memóriakártyával
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.