Modern algoritmusokkal egyszerű optikából is lehet kiváló objektív?

A mai „korszerű” objektívek igen nagyok, nehezek és drágák – tucatnyi lencsetaggal próbálják a mérnökök eliminálni az optikai hibákat. De mi lenne, ha egy egyszerű, egyetlen lencsetagból álló objektívvel is elérhetnénk ugyanazt a képminőséget, mint a mostani lencserendszerekkel? Vajon elég lenne, ha a hibák javítását algoritmusokra bíznánk? Ezt a kérdést feltették maguknak a University of British Columbia és a University of Siegen kutatói is, így hát elkezdtek kísérletezni. Az eredmény pedig meglepő és ígéretes lett.

kep1.jpg

Az eljárás teljes, tudományos leírása a kutatók közleményében olvasható, de dióhéjban alábbiak szerint működik: az egész művelet alapja a lencsetag „pontszórási funkciójának” megértése, azaz ki kell deríteni hogyan torzítja az optika a pontszerű fényforrásokat és ez a torzítás hogyan változik a teljes képsíkon. Ezen adatok birtokában elvileg lehetségessé válik az egylencsés objektívek képének analízise és az eredeti képminőség rekonstrukciója – éljen a dekonvolúció!

kep2.jpg

Az ötlet nem új, azonban a kutatócsoport úgy véli, olyan eredményeket értek el, aminek köszönhetően az eljárásuk sokkal szilárdabb, mint a korábbiak. Például a színi hiba azt jelenti, hogy az egyszerű lencsetag részletes információt képes átadni egy adott színcsatornán, míg a többiben jelentős az elmosódás – ezt a jelenséget kutatók úgy oldották meg, hogy az összes csatornára vonatkozó információhalmazt használják fel a lehető legfinomabb részletek visszanyerésének érdekében. A csapat több képmintával is szolgál, melyek egy Canon EOS 40D dSLR vázzal és egy F4.5-ös síkdomború (plán-konvex) lencsével készültek.

minta1_sm.jpgKépjavítás előtti állapot

minta1a_sm.jpgKépjavítás utáni állapot

Nos, tehát ez lenne az objektívek jövője? Hamarosan a boltokban is ilyen lencserendszerekkel találkozhatunk majd? Ebben a formában nem valószínű – a rendszernek még mindig gondot okoz a kissé defókuszált képterületek értelmezése, és a nagy fényerejű optikák esetén sem működik még minden, ahogy kellene. S bár a kezelt képek valóban sokkal jobb minőségűek, mint az eredetiek, még mindig nem érték el azt a minőségi szintet, amire már rá lehetne zúdítani a pixel-lesőket is. Azonban az okostelefonoknál akár már a közeljövőben is alkalmazni lehetne az intelligens algoritmusokat; a mechanikai egyszerűsége, a kis helyigénye és a robusztus felépítése egy ilyen optikának egyértelmű előnyöket jelentene a mobilpiacon. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...