Színtiszta fotózás: megérkezett a Nikon Df dSLR fényképezőgépe

A filmes klasszikusokat idézi a Nikon legújabb tükörreflexes fényképezőgépe, a Df, amely minden fölösleges sallangtól mentesítve lett.

df_sm.jpg

Mechanikus tárcsák, vezérlők tömkelege és klasszikus, szinte időtlen design idézi a régmúlt filmes, manuális SLR vázait, mint például a Nikon F2-t, vagy F3-at, melyek még kizárólag a fényképezés örömét szolgálták. A Nikon a Df-fel a fotózás élményét szeretné újra felfedeztetni a fotóssal – itt, ezzel a géppel valóban azt kapjuk, amit látunk. Sallangok, fölösleges szolgáltatások nélkül, „Színtiszta fotózás vagyok” jelmondattal robban be a köztudatba az újdonság, amelynek lelke a Nikon D4-ből ismert 16,2 MP-es, teljes képmezős („FX”) CMOS szenzor. Az Expeed 3 jelfeldolgozó processzornak hála a masina rendkívül gyorsan reagál használójának parancsaira (0,14 mp-es indítás, 0,052 másodperces kioldási késedelem), és rendkívüli energiatakarékosságából kifolyólag egy akkutöltéssel akár 1400 fényképet készíthetünk.

nikon3.jpg

A Nikon Df érzelmeket vált ki – a klasszikus, szép vonalvezetésű, mechanikus remekműveket kedvelők bizonyára hamar lángra lobbannak majd, ha kézbe veszik ezt a fotómasinát. Dirk Jasper, a Nikon Europe professzionális termékeinek menedzsere a következőket mondta róla: „E fényképezőgép koncepciója a kezdetektől fogva a színtiszta fényképezés volt. Ez az a fényképezőgép, amelyet egyszerűen csak szeretnénk megmarkolni, majd elindulni és fényképezni vele. A fényképezés lényege az érzelmekről szól, a Df pedig éppen az érzelmekre hat nagyon erősen. A stílusos retro design és a profi technológia egyedi kombinációja kívül helyezi a gépet a hagyományos kategóriákon. A koncepciókkal és ötletekkel dolgozó, eltökélt fotósok szeretni fogják; azok pedig, akik kedvelik a klasszikus stílust, örömmel fogadják majd, hogy az új modell megjelenése a Nikon a fényképezés élvonalában eltöltött évtizedeinek örökségét idézi.”.

nikon1.jpg

De nem csak kívül, hanem a motorháztető alatt is „szívdobogtató” a Df: a már említett képérzékelő és a jelfeldolgozó CPU lehetővé teszi az ISO 100 – 12 800 közti natív érzékenységi tartományt, amit akár ISO 50 – 204 800-ig is kiterjeszthetünk. A sorozatfelvételi sebesség legfeljebb 5,5 kép/mp, ami egy ilyen, neoklasszikus jellegű géphez untig elég. A legrövidebb záridő 1/4000 mp, a vakuszinkron 1/200 mp; a váz szigetelése a Nikon D800-zal megegyező időjárás-állóságot garantál. A tartósság a zárszerkezetre is jellemző, ezt ugyanis 150 000 cikluson tesztelték a gyárban. Újdonság a digitális korszakban, hogy a Nikon Df az első olyan dSLR, ami a még AI előtti Nikkor objektívekkel is – natívan – kompatibilis (összecsukható fénymérőcsatoló). Amikor nem-AI objektívvel fényképezünk A (Rekesz-előválasztásos) vagy M (Kézi) módban, akkor a Df lehetővé teszi, hogy (az AI objektívekével egyenértékű) teljes rekeszes fénymérést használjunk. Az objektív karakterisztikája, például a gyújtótávolság és a legnagyobb rekesz, a fényképezőgép egyszerű beállításával meghatározható, így a gép felismeri a rekeszbeállítást, és ki tudja számítani a megfelelő expozíciót.

nikon2.jpg

Az újonc tudástárára jellemző a Multi-CAM 4800 39 mezős AF rendszer (-1 FÉ-től és akár f/8-tól működik), a „Célpont fehéregyensúly mérése”, amely élő nézetben módot ad célpont fehéregyensúly meghatározására a kép kiválasztott területe alapján, a „Fényképezési helyzetfelismerő rendszer”, ami igen pontos expozíciót, expozíciómérést tesz lehetővé, a 0,7-szeres nagyítású és 100%-os képfedésű pentaprizmás kereső (rendelkezik DX-kivágás móddal), a 3,2”-os LCD (921 000 képpontos felbontással), a kéttengelyes virtuális horizont, a „Halk kioldás mód”, a „Kivágás módok” (DX formátum, 5:4 képarány), a HDR mód (nagy dinamikatartományú mód, ami +/-3 FÉ-ig bővíthető), az „Aktív D-Lighting”, a „Retusálás menük” (pl. RAW feldolgozás), vagy a „Picture Control”, ami lehetővé teszi, hogy az egyes paraméterek – például az élesség, a színtelítettség és a színárnyalat – beállításainak finomhangolásával egyedileg módosítsuk állóképeink megjelenését.

Nikon-Df-silver-top.jpg

A Nikon Df feketében, vagy fekete/ezüstben lesz kapható egy különleges kiadású Nikkor AF-S 50 mm f/1.8G objektívvel szettben. Természetesen a Df kompatibilis a gyártó egyéb kiegészítőivel is, mint például a WU-1a vezeték nélküli adapterrel, vagy a WR-R10 vezeték nélküli jeladó-vevőjével. A neoklasszikus gépet egyedi, exkluzív bőrszíjakkal és tokokkal (fekete, vagy barna kiadásban) egészíthetjük majd ki. A masina áráról és elérhetőségéről hamarosan írunk.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.