Tudtad? Ma 24 éves a Hubble Űrtávcső

Pontosan ma 24 évvel ezelőtt, azaz 1990. április 24-én lőtték fel az űrbe a Hubble Űrtávcsövet a Kennedy Űrközpontból, aminek köszönhetően rengeteg szebbnél szebb felvételt kaptunk a világegyetemről. Hordozórakétaként a Discovery űrsikló szerepelt, amely az STS-31 számú repülés kapcsán engedte szabadjára az „Égi Szemet”. Az 569 kilométeres pályamagasságban keringő műhold várható élettartama 28 év, tehát még elvileg 4 évig szolgálja a kutatók és tudósok óhajait.

1280px-Hubble_01.jpgA Hubble Space Telescope (HST) (Kép forrása: wikipedia.org)

A Földet 96 percenként megkerülő Hubble Space Telescope (HST) közeli infravörös, látható és ultraibolya fénytartományban dolgozik, nevét Edwin Hubble csillagász után kapta. A HST fő műszere egy 2,4 méteres Ritchey-Chrétien katadioptrikus távcső, ami négy műszerbe továbbítja a fényt. A HST története sajnos nem volt felhőtlen: eddigi pályafutása során többször kellett javítani (pl. giroszkóp-hibákkal, korrekciós lencsével stb.), így az első nagyjavításra már 1993 decemberében kellett sort keríteni (STS-61 küldetés). Azóta még további négy javításon/fejlesztésen esett át az eszköz, melyeknek köszönhetően rengeteg lélegzetelállító fotót kaptunk cserébe.

1280px-Improvement_in_Hubble_images_after_SMM1.jpgKorrekciós lencse beépítése előtt és után (Kép forrása: wikipedia.org)

Az űrtávcső felépítése (idézet a wikipedia.org szövegéből): „A Hubble űrtávcső egy 2,4 méter átmérőjű Ritchey-Chrétien-Cassegrain főtükörrel rendelkezik. Teljes hossza 13,2 méter, átmérője 4,2 méter, tömege 11,1 tonna. Az ultraviolától kezdve a látható tartományon keresztül az infravörösig képes érzékelni a beeső fényt (115–2500 nanométer között). A Napról és a Merkúrról a túl erős napfény miatt nem képes felvételt készíteni, ugyanis az tönkretenné érzékeny műszereit. Hetente 120 Gigabyte adatot állít elő.”

Hasznos linkek rengeteg fotóval és információval:

Hubble Site
Stsci.edu
Spacetelescope.org
Nasa.gov
Sciops.esa.int

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...