Kis lépés a Sony-nak, de hatalmas ugrás a szenzortechnológiának: íme, az ívelt szenzor!

Megjelent a neten az első hivatalos termékfotó a Sony ívelt felületű, full frame (36 x 24 mm) méretű képérzékelőjéről, ami megváltoztathatja a fotózás világát. Már idén áprilisban is lehetett látni képeket az újdonságról, s a Sony csöppet sem igyekezett, hogy titokban tartsa fejlesztését – miért is tette volna? A japán cég mindent maga tervezett és gyártott, az ívelt lapka gyártósora is saját tervezés; a vállalat elmondása szerint most már sokkal közelebb állnak a tömeggyártáshoz, mint korábban.

curved_sony_sensor

A szenzor íveltsége megegyezik az emberi szemével; ennek köszönhetően a hagyományos lapkákhoz képest 1,4-szeresére nőhet középen az érzékenység, míg a sarkokban ez az érték eléri a kétszerest. Mindemellett sikerült csökkenteni a holtáram okozta zajszintet (a holtáram, vagy sötét áram az az áram, ami zéró mennyiségű beeső fény mellett is folyik a pixelekben). Mivel a fény nem lapos szögben, hanem gyakorlatilag merőlegesen éri el a szenzor sarkait is, ezért nincs szükség olyan szoftveres (vagy hardveres) korrekciókra, mint korábban, így laposabb, nagyobb fényértékű objektíveket lehet majd használni az ilyen képérzékelővel ellátott gépeknél (lásd majd az RX1 utódot például). A Sony az idei „2014 Symposia on VLSI Technology and Circuits” szakrendezvényen bemutatta az e technológiára épülő full frame és „okostelefon méretű” (azaz azokba való) változatát az ívelt szenzornak. Szinte azonnal felröppentek a pletykák (lásd fentebb is), hogy az RX2-ben már ilyen lapkára fog rajzolni az optika. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

  • FrenkyPub

    Hat nem ert ez a sony a minosegi fotozashoz… Milyen minosegu mar ez a hivatalos termekfoto? 😀 Ha az ivelt szenzora is csak ennyit fog tudni kar a fejlesztesert. 😛
    A viccet felreteve… Kivancsi leszek mennyi elonyel fog jarni ez a gyakorlatban es, hogy befolyasolja e peldaul az objektiveket is. Gondolok itt arra ahogy az utolso lencse ravetiti a kepet a szenzorra.

  • Greene

    Bírom a Sonyban, hogy tényleg próbál innovatív lenni. Kíváncsi leszek az RX2-re.

  • A gond mindössze annyi, hogy az íveltség mértéke a fókusztávolság függvénye kellene hogy legyen. Tehát ez egyelőre valóban csak ott játszik, ahova a Sony eredetileg is szánja: fix objektíves fullframe kompaktok illetve okostelefonok. Ott viszont nagyot fog hasítani.