3 havi meló, 100 000 kioldás és egy tönkre tett gép 20 darab képért – megérte?

Mindenki döntse el maga, hogy vajon megérte-e Thomas Herbrichnek három hónapot dolgoznia „Smoke” („Füst”) című albumán, amiben összesen 20 olyan felvétel található, amit a művész „elfogadhatónak” tartott. A 90 napos embert és gépet nem kímélő tortúra során elhullott egy fényképezőgép, és 99 980 fotó ment a digitális örök vadászmezőkre (értsd shift+del).

herbrich1

„Meglepett, milyen gyorsan mozog a füst. Még egy versenyautót is könnyebb lefotózni! A cigarettafüst olyan gyorsan száll, hogy a hagyományos vakurendszerek túl lassúak – csakúgy, mint a fotós. Csupán pár milliszekundum az élete egy alakzatnak, amit pont meg szeretne örökíteni a fényképész, de mire észreveszed és lenyomod a kioldót, már vége, elmúlt. Ezért egy gyors vakut használtam 1/10 000 mp-es és még annál is gyorsabb villanással. Végül három hónap alatt vagy 100 000 képet lőttem, aminek az egyik fényképezőgépem látta kárát. A nem tetsző fotókat a notebookon azonnal letöröltem; csupán kb. 20 kép maradt versenyben.” – mondta Herbrich.

herbrich2

De még ezek a jól sikerült képek sem voltak azonnal „fogyaszthatóak”, ügyes és kitartó utómunkával sikerült őket életre kelteni. A teljes „Smoke” galéria Herbrich oldalán megtekinthető. (Forrás: petapixel.com)

herbrich3

herbrich4

herbrich5

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • ColT

  Hogy egy gépet megért-e, pénzben tuti nem, de különben mocskos jók. Próbáltam füstöt fényképezni, de nem nagyon jött össze 🙂

 • Robin_OS

  Ha én csinálnám nem érné meg (észre se vennék), ha neves művész csinálja, akkor akár vagonnyi pénzt is ki tud belőlük termelni.

 • noss

  persze hogy meg — nekem mindenképp 😉
  gondolom némi know-how-val (értsd: tapasztalattal) is gazdagabb lett…
  (remélem “épphogycsak” az utómunka formákra gyakorolt mértéke)