Vakuval a szemrák ellen

Te is utálod, ha szembevakuznak és utána percekig csak fekete foltokat látsz? Úgy véled, káros, ha gyermekedet vakuval fotózzák mondjuk egy rendezvényen? Akkor ezt most gondold át újra! Bár kétségtelenül kellemetlen tud lenni, ha viszonylag közelről szembe kapnak egy maximális teljesítményre állított villanóval, de gyerekeknél akár életmentő is lehet, ha egyszer-egyszer szembevakuzzuk. A brit Childhood Eye Cancer Trust (Gyerekkori Szemrák Érdekszövetkezet) most kifejezetten arra kéri a szülőket, hogy ellenőrizzék fényképezőgépük (vagy okostelefonjuk) villanójával a gyerekek szemét. Ha ugyanis a szokásos, vörösen világító szem helyett egy fehér folt látszik a képen, akkor mielőbb forduljunk orvoshoz a gyerkőccel! A kezdeményezésnek magyar oldala is van, ami itt található. Onnan idézek:

retinoblastoma

„A retinoblastoma az ideghártya (a retina) rosszindulatú daganata, amely kifejezetten csecsemő- vagy kisgyerekkorban jelentkezik. Mintegy 20000 gyermek közül egyet érint, Magyarországon évente 4-5 új esetet diagnosztizálnak. […] Mi jelentősége lehet annak, ha a gyerek szeme rezegve keresi a fényt, vagy a vaku fényében fehéren világít, mint a macskáé? A legtöbbször semmi. De esetleg a retinoblastoma tünete is lehet. Az első tünetek akár egy-két hetes kortól három éves korig mutatkozhatnak. A leggyakoribb tünet a pupilla területének sárgás-fehér visszfénye, az úgynevezett macskaszem (leucocoria).”

Nekem két kis kölköm van, ők már szerencsére többször bizonyították, hogy egészségesek, de arra kérek minden szülőt, akinek gyereke az említett korosztályhoz tartozik, hogy végezzék el maguk is ezt az egyszerű vizsgálatot, amihez a fényképezőgépen belül csupán a vörösszem-hatást kell kikapcsolni.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...