Korrodálódik a Leica M9 képérzékelője – „rozsdafoltokkal” növelhetjük képeink értékét

Korántsem annyira vicces a helyzet, mint a cím azt sugallhatja: egyre több Leica M9 tulajdonos találkozhat furcsa foltosodással, aminek nem a szokásos por, szösz, vagy egyéb piszok az oka, hanem magának a szenzoregységnek a korróziója. Ráadásul nem csak az eredeti M9 érintett a „rozsda-gate-ben”, hanem az M9-P, az M Monochrom, az M-E és számtalan egyedi kiadás (például a 7,1 millió forintos Leica M9 Titanium) egyaránt, mivel ezekben a gépekben ugyanaz a 18 MP-es Kodak CCD található. További közös tényezőjük, hogy a képérzékelőt egy Schott S8612 típusú üveglapka védi. Mint kiderült, ez utóbbi okozza a jelenséget, ugyanis idővel a speciális bevonat korrodálódik rajta. A Leica elismerte a problémát, és az érintett ügyfeleknek szenzoregység-cserét kínál.

leicam

A képen az új Leica M látható – ezt a fényképezőgépet már nem érinti a hibajelenség, mivel ebben nem Kodak CCD van

Teljesen ingyenes azonban csak olyan esetekben lehet a csere, ahol a készülék megvásárlása óta még nem telt el 3 év – akinek régebbi a fényképezőgépe, és ugyanígy tapasztalt már hasonló foltosodást, annak a javításért (kedvezményes) díjat kell majd fizetnie, illetve, ha a Leica M Typ 240-re szeretné lecserélni a hibás készülékét, úgy azt „nagyon kedvező” feltételek mellett teheti meg. A hibás alkatrészek cseréjére jelenleg durván 3 hónapot kell várni, azonban a Leica felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy a jelenség a csere után is (idővel) jelentkezhet, hiszen ugyanolyan Kodak CCD egység kerül a régi helyére.

korrozio

Ha rendelkezünk ilyen fényképezőgéppel, akkor a legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük a szenzoregység épségét, ha lerekeszeljük az objektívet, majd a (világos) ég felé fordítva a gépet exponálunk. 100%-os nagyítás mellett nézve a porszemek fekete pöttyökként jelentkeznek, míg a korrózió okozta foltok fehér színűek (fehér foltok, vagy fehér körök, gyűrűk fekete pontok körül). (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...