Fele akkora, mint a JPEG, mégis ugyanazt a minőséget adja: ez a BPG formátum

A Joint Photographic Experts Group, azaz JPEG (JPG) fájlformátum immár 1992 óta velünk van, s bár időközben már tovább is fejlesztették (JPEG2000), de még mindig az „őskövületnek” számító DCT (diszkrét cosinus transzformáció) eljárást használják zömében. A mindenhol elterjedt formátum helyére azonban már nagyon kellene valami új, ami azonos képminőség mellett jóval kisebb fájlméreteket eredményez – korunkban egyre több, egyre nagyobb felbontású fotókat tárolunk nem csak odahaza, számítógépünk merevlemezein, hanem online is, ami a szolgáltatóknak okoz egyre nagyobb költségeket és fejtörést. Gondoljunk csak például a Facebookra, ahová naponta több mint 100 millió új fotót töltenek fel a felhasználók (ez egy igen óvatos becslés, a valóságban valószínűleg jóval több a feltöltések száma).

bpg1 bpg2

Balra a BPG, míg jobbra a JPG fotó látható azonos fájlméret mellett

Időközben a Google is előállt egy saját megoldással, amely a WebP névre hallgat. Ez a transzkódolás körülbelül 30-40%-os előnnyel jár, de mégsem sikerült elterjednie (hasonlóan a JPEG2000-hez). Látszik hát, hogy a BPG (Better Portable Graphics) mögött álló Fabrice Bellard (aki például az FFmpeg és a QEMU formátumokért is felel) nem kis fába vágtra a fejszéjét. A BPG előnye, hogy azonos képminőség mellett fele akkora fájlméretet eredményez, mint a JPG. Az új formátum a HEVC (H.265) videotömörítési szabvány elemeire épül, ami jóval hatékonyabb, mint a korábbi H.264. Mint azonban minden korábbi próbálkozásánál, úgy itt is azon fog eldőlni a formátum sorsa, hogy mennyire lesz képes elterjedni a felhasználók közt, mert hiába rajonganak érte a szerverek üzemeltetői, ha a fájlok kezeléséhez különféle szoftvereket, beépülő modulokat kell használniuk a végfelhasználóknak. Képmintákat ezen a weboldalon hasonlíthatunk össze. (Forrás: petapixel.com, wikipedia.org)

Frissítés: teljesen elsiklottam afölött, hogy a BPG-ben van alpha channel, ami által transzparens is tud lenni. Ha tehát elterjed, kinyírja a PNG formátumot is!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...