7 filléres kiegészítő, amitől szebb, jobb, könnyebb lesz a fotós élete

Nem könnyű a fotósok élete – teljesen mindegy, hogy fotóriporterről vagy épp stúdióban izzadó termékfotósról van szó, ezeregy dologra kell odafigyelni munka közben. Ki ne szeretné hát kicsit megkönnyíteni magának az életét, ha már az ügyfelek megnehezítik? 🙂 Magamból kiindulva – ugye, fényképezőgépeket és kellékeket tesztelek, ezek termékfotóit is magam készítem el, de állandó jelleggel vadászom a képmintának valót a szabadban, így sok apróságra van szükségem eközben – tudom, hogy sok olyan kiegészítőre van szüksége az embernek munka közben, amire otthon (vagy a munkahelyen) fel sem figyelnénk, de ha egyszer kifelejtjük a táskából, szinte megáll az élet. Összeszedtem a számomra legfontosabb hét ilyen kütyüt, amire szinte minden nap szükségem van a munkám elvégzéséhez, íme:

1. Spyder Lenscal

A Spyder Lenscal egy kalibrációs eszköz, amivel tükörreflexes fényképezőgépek AF rendszerét finomhangolhatjuk egy-egy objektívhez, hogy képeink ne legyenek front- vagy backfókuszosak. Mivel a dSLR vázak AF érzékelője egy külön egység, nem a főszenzor segítségével áll élesre a gép, ezért adódhatnak apró eltérések; de az objektívek sincsenek minden esetben 100 százalékosan „ráhangolódva” a vázra (ez főleg gyártóidegen lencserendszerekre vonatkozik). Egy objektív teszteléséhez elengedhetetlen segédeszköz e Lenscal, mert ha nem is kell beállítani az AF rendszert, mindenképp le kell tesztelni az objektív-gép párost a tesztképek elkészítése előtt, hiszen a pontatlan élességállítás sutba boríthatja az egész munkát.

equip1

2. X-rite Colorchecker Passport

Az X-rite Colorchecker Passport egy nadrág farzsebében is elfér, s bár a fényképezőgépekkel ha RAW-ban fotózunk, könnyedén állíthatjuk tetszőleges értékre utólag is a fehéregyensúlyt, gyakran nincs idő erre, illetve „nehézkes” megvilágosítás esetén nagyon jó egy referenciapont, amihez igazíthatjuk a fotókat. Aki még nem használt ilyet, mindenképp próbálja ki!

3a. Cirkuláris polárszűrő

Rengeteg olyan helyzet van, ahol szinte lehetetlen polárszűrő nélkül dolgozni, de gyakran érdemes használni – főleg a szabadban adódhatnak olyan helyzetek, ahol sokkal szebbek lesznek a képek, ha szűrőzünk.

3b. ND1000-es szürkeszűrő

Valamivel ritkábban használom, mint a CPL filtert, de erős fényben, ha a mélységélességgel akarok játszani nyitott rekesz mellett (vagy egy képről el akarom tüntetni a mozgó elemeket), akkor elengedhetetlen segédeszköz. Főleg olyan gépek mellett esszenciális tartozék, melyek legfeljebb 1/4000 mp-es záridőre képesek és a legalacsonyabb érzékenységük az ISO 200..

4. Körtepumpa, Lenspen és mikroszálas kendő

Gondolom, nem nagyon kell ecsetelni, miért fontos, hogy legyen mindig nálunk legalább egy körtepumpa és egy mikroszálas kendő. Bármikor ráfoghatunk véletlenül az objektív frontlencséjére, bármikor kerülhet por a fényképezőgépbe objektív csereéjekor – ilyenkor nagyon jó, ha kéznél vannak ezek a tisztítóeszközök.

equip2

5. Pattex Powertape

A leguniverzálisabb, legjobban használható, legjobban ragadó szigetelőszalag, amivel valaha dolgom volt. Bármire bevethető: legyen szó állvány lábának szigeteléséről (hogy ne fagyjon hozzá kezünk télen a hidegben), vagy háttér rögzítéséről, ettől tényleg nincs jobb!

6. Kártyatok

Amikor külföldre indulok egy nagyobb sajtóeseményre (pl. tavaly a Photkinára), akkor általában több memóriakártyát viszek magammal. Ezeket otthon a saját gyári műanyag tokjukban szoktam tárolni, de ha már többel van dolgom, akkor kell a tok, különben eluralkodik a káosz. Több tok = még jobb, ugyanis kijelölheted az egyiket, mint „teli kártyás toknak”, a másikat meg „üres kártyás toknak” – akárhogyan is, a lényeg a rend és nyugalom érzete, ami oly’ kellemesen árad szét bennem, ha tudom, rendben vannak a fájljaim.

7. Mini háromláb

Alaptartozéka minden fotós táskának a mini háromláb, amire bármikor szükségünk lehet. Videózáshoz, fotózáshoz ideális, bárhol elfér, bárhova elvihetjük és bárhova, bármire tehetjük. Nagyobb gépeket is megtart, de ott ügyeskedni kell a lábak pozícionálásával. E nélkül nem megyek ki a házból!

Van még tucatnyi más apróság, ami hasznos lehet egy-egy feladathoz, azonban ez a fenti hét az, ami az elmúlt évek során számomra rendkívüli mértékben megkönnyítette a munkát.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...