Az AF-S Nikkor 300 mm F4E PF ED VR tesztje


Képminőség, képi jellemzők

Persze, lehet egy objektív bármilyen hipermodern és szép külsejű (igen, igen, a technokratáknak nem csak a nők lehetnek szépek..), ha a képminősége elmarad az elvárttól. Szerencsére itt az AF-S Nikkor 300 mm F4E PF ED VR-ben nem kell csalódni, hozza a kategóriájától elvárt minőséget. Első lépésként a vignettálására, azaz a peremsötétedés mértékére voltam kíváncsi, íme, egy animált GIF a teljes rekesztartományról:

Látható, hogy F8-on szűnik meg teljesen az amúgy sem nagy mértékű peremsötétedés. A vignettálás valós használat mellett csak világos hátterű képeken válik láthatóvá, de olyan témáknál, ahol „színes” a tartalom, ott nem venni észre.

Az AF-S Nikkor 300 mm F4E PF ED VR-nél nem kell félni a színhibáktól, ugyanis ezek egyszerűen nem léteznek a Fresnel lencse jellege miatt. Próbáltam a legextrémebb helyzeteket, de sem lilás, sem zöldes, sem sárgás kontrasztéleket nem tudtam produkálni fotózás közben. A kontraszt nagyon jó, a színvilág élethű – igazából semmibe nem lehet belekötni. Még a Fresnel jellegéből adódó ellenfényes „halozás” is mértékletes marad:

Persze, a geometriai torzítás mértékére is kíváncsi voltam, ehhez a szokásos négyzetrácsos tesztábrát fényképeztem le, majd a nyers fájlt az Adobe Camera RAW 8.7.1 illetve a Raw Therapee 4.2.73 verzióival nyitottam meg, s mentettem gyári beállításokkal JPEG-be. Mindkét esetben azonos volt az eredmény: szinte teljesen észrevehetetlen a torzítás, azaz se párna-, se hordótorzítás nem látható. Hullámzás sem látszik, ami egyébként nagymértékben megnehezítené a (nem létező) torzítások korrigálását.

Az AF-S Nikkor 300 mm F4E PF ED VR felbontóképessége is pazar, a legfinomabb részleteket is visszaadják a fotók. A tesztábrás kép igazából nem annyira mérvadó (bár itt is látszik a papír rostja), sokkal inkább a való világbéli használat során döbben le az ember a minőség láttán.

A képminták előtt még a képstabilizátor is megéri a misét, ami a Nikon által ígért 4,5 FÉ-t – szerintem – lazán teljesíti! Kipihent, nyugodt, kiegyensúlyozott állapotban, álló helyzetben megtámasztott háttal még az 1/10 mp is elfogadható eredményt nyújtott, ami egy 300 milliméteres gyújtótávolságú optikánál nagyon jó eredmény! Persze, ez a stabilitás személyenként változhat (még idegi állapot, fizikai erőnlét és az egészség is erősen befolyásolhatja a kapott eredményeket), de biztonsággal kijelenthető, hogy lenyűgöző a VR rendszer teljesítménye!

A fentiek tükrében a Nikon AF-S Nikkor 300 mm F4E PF ED VR objektívet mindenkinek csak ajánlani tudom, azonban ára kissé visszatartó lehet: bruttó 660 000 forint körül vásárolható meg az itthoni fotós szaküzletekben.

Nikon AF-S Nikkor 300 mm F4E PF ED VR

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...