Szűrőzd a szűrőzhetetlent!

Már megszokhattuk, hogy a gigantikus méretű frontlencsével szerelt szuper telefotó objektívek szűrőzése rácsavarható filterekkel nem túl praktikus és nem is igazán olcsó mulatság. Épp ezért a gyártók ezeket az objektíveket hátulról teszik szűrőzhetővé a bajonett előtt elhelyezett, úgynevezett „bedobó” nyílásokkal (drop-in), ahová kisméretű (4x mm körüli) korongokat csúsztathatunk be. De mi a helyzet a „buborékszerű” frontlencsével szerelt különösen nagylátószögű objektívekkel? Azokat hogyan tudunk filterekkel felszerelni úgy, hogy ne anyagi csőd legyen a vége?

owl1

Erre kíván megoldást nyújtani az OWL, aki Canon EF, Nikon F, Sony E és m4/3 bajonettel szerelt szűrőtartót kínál, amit az objektív és a váz közé rakva (mint a telekonvertereket vagy makró-közgyűrűket) tudunk tetszőleges lencserendszerrel együttesen használni. Ebbe a közgyűrűbe a fentebb említett drop-in jelleggel helyezhetünk 52 mm átmérőjű szűrőkorongokat, melyek – méretüknél fogva – kedvező árfekvésűek. Az ötlet a Hong Kong-i DEO-tól származik, ahol nem csak a közgyűrűt, hanem a saját fejlesztésű, „minőségi” filtereket szeretnék majd ránk sózni.

owl2

A vállalkozás jelenleg az Indiegogo közösségi pénzgyűjtő oldalon próbál elegendő tőkét teremteni ahhoz, hogy elindíthassák a sorozatgyártást, aminek keretein belül a fent leírt négyféle bajonettel szerelt közgyűrűn kívül Canon EF -> Sony E, Canon EF -> m4/3, Nikon F -> Sony E és Nikon F -> m4/3 konvertereket is gyárthassanak. Hátránya a terméknek, hogy semmiféle elektronikus kapcsolatot nem teremt váz és objektív között, tehát az automatikus élességállítást és a rekeszelést is elfelejthetjük. Az eszköz ára 79 dollárról indul, s mint mindig, bővebb információval a fejlesztők oldalán találkozhatunk.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...