Periszkóp-fényképezőgépet tervezett az Apple iPhone okostelefonjára

Az okostelefonok kameraegységeinél mindig is problémákat vet fel a zoomobjektív alkalmazása, hiszen minél nagyobb zoomtartományt szeretnénk lefedni, annál hosszabb (mélyebb) kameraegység kellene, az okostelefonok vastagsága meg, ugye, eléggé ellenkező irányba halad. Az Apple egy érdekes megoldással állt elő, amely kissé ellentmond önmagának – lássuk, miért:

appletukor2

Három részegységből áll az Apple periszkóp-kamerája: frontlencse és tükrös képstabilizátor, zoomobjektív, képérzékelő

Egy új szabadalmi bejegyzés szerint az Apple optikai képstabilizátorral ellátott periszkópszerű kamerát tervezett iPhone telefonjához. A különleges, tükröket alkalmazó felépítésre a jobb stabilizáció miatt lenne szükség, hátránya az új fejlesztésnek viszont a nagyobb méret, hiszen a bonyolultabb felépítés – egyelőre – nagyobb helyen fér csak el. A beérkező fényt egy lencsetag fogadja, majd továbbítja a tükör felé, ahonnan a fotonok egy mozgatható lencsecsoport felé haladnak (ez az egység felel a zoomolásért), majd végül elérik a szenzort.

appletukor1

A képstabilizációért az említett tüköregység felel, amely – hasonlóan a szenzorstabilizációhoz – mozgatható, így a „fotós” kézmozgásai kompenzálhatóak. Az egyelőre még nyílt kérdés, hogy a „Mirror Tilt Actuation” (tükörmozgatásos) névre keresztelt technológiát az Apple egy jövőbeni iPhone-ban alkalmazza-e, vagy az elképzelés megmarad a szabadalmi hivatal fiókjának.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...