Modellkedsz? Akkor jobb, ha ezekre a dolgokra odafigyelsz!

„Olyan jó dolguk van a modelleknek, csak kiállnak a fényképezőgép elé, bevágnak egy pózt, és dől a lé!” – Ja, persze, ahogyan azt a kismukk elképzeli! A modellek élete egyáltalán nem könnyű, s itt nem csak az állandó rohanásra, kialvatlanságra, stresszelésre, kiszolgáltatottságra gondolok, hanem az állandó figyelmet igénylő testre, bőrre, megjelenésre. A modell ugyanis testéből él, értékesíti minden porcikáját (már akinek megadatott a kiemelkedően jó genetika, ugye) – legyen szó kézmodellről, arcmodellről, hajmodellről, vagy divatmodellről, minden esetben kínosan oda kell figyelni arra, hogy mit eszik, mennyit ül a Napon, milyen krémekkel kenegeti magát, hogy fekszik alvás közben (!), hogy csavarja be a haját lefekvés előtt és még sorolhatnám a végtelenségig. Alábbi öt pont azonban mindenkinél kritikus, aki testi adottságaiból él, érdemes átgondolni és megszívlelni a leírtakat:

Egészséges és sima bőr

Az utómunka során a bőr „kitisztítása” veszi el talán a legtöbb időt, és bizony komoly különbség van egy eleve szép, tiszta, sima bőr és egy mitesszeres, ráncos, ragya feldolgozása közt. Vajon adottság kérdése, hogyan állunk a kamera elé? Nem egészen, ugyanis maguk a modellek is sokat tehetnek bőrük szépsége érdekében.

Aludj legalább napi nyolc órát – éjjel. A nappali szendergés a reptéren nem számít bele a pihenőidőbe! Az alváshiány egészségtelen, csúnya bőrt eredményez, amit finom ráncok, „mosolyvonalak” szőnek át, ráadásul fakó, színtelen lesz az arcunk. És akkor még nem volt szó az átbulizott, átalkoholizált éjszakák hatásáról! Ha ugyanis a munkát megelőző éjjel „legurítunk párat a szomj ellen”, akkor másnapra tuti lesz egy-két vörös foltocska a pofinkon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apropó vörös foltok: az akne is problémát okozhat fotózáskor. Kérdezd meg a (fiatal, tini) modelledtől, hogy használ-e a pattanások ellen krémet, mivel az kiszárítja a bőrt és hámlást okozhat, ha a sminkes nekiesik (keményebb) ecsettel. Nem valószínű, hogy bármelyik fotóalany szívesen hallaná, hogy ne használja pár napig kedvenc krémjét, de hidd el, hogy nagymértékben megkönnyíted a fotós és a sminkes dolgát, ha a meló előtt legalább egy héttel leállsz a szerrel és helyette naponta kétszer hidratálóval dörzsölöd át az arcbőrt. Az további pluszpontot ér, ha két nappal a fotózás előtt hámlasztó krémet/tusfürdőt használsz, hogy szépen kitisztuljanak azok a pórusok!

Nem könnyű a modellek dolga nyáron, vagy napos vidéken sem, mert ha túl sokat tartózkodnak (védtelenül) a Napon, akkor az bizony csúnya bőrpírt okozhat, és a bikini vonal retusálása sem épp egy leányálom.

Sima, fényes ajkak

Aki gyakran lő portrékat, az valószínűleg már nem egyszer találkozott a száraz ajkak problémájával. Van, hogy egyszerűen nem lehet mit kezdeni a bőr redőivel, apró szakadásaival még a retus során sem; a legszebb modell fotózásából is egy rémálom lesz. Elkerülheted a bajt, ha rendszeresen balzsamozod az ajkaidat és lehetőleg minél kevesebbet dohányzol!

szaj

A soha véget nem érő háború a testszőrzet ellen

Persze, vannak emberek, akik azt állítják, újra divatos, divatba jön a testszőrzet, hát ne nyírjuk bizonyos helyeken a bundát. Hát, nem tudom, ti hogy vagytok vele, de azért vannak olyan testrészek, melyek – legalábbis nőknél – egyszerűbben szebbek, szexisebbek, és ápoltabbnak tűnnek az irhakabát nélkül. Nem beszélve arról, hogy egy bajszos nőről készített fényképekkel szintén több lesz az utómunka, így az elkótyavetyélt órákkal keményen drágul az egész projekt is. Azonban ügyeljünk arra, hogy ne egy nappal a fotózás előtt gyantázzunk, borotválkozzunk, lézerezzünk, epiláljunk, mert még érzékeny, vörös lehet a kezelt bőrfelület. Ez vonatkozik a szemöldökökre is, ott is lehetőleg két-három nappal korábban ejtsük meg a fazonírozást.

arcszor

Kipihent szemek

Elsősorban az arcról, fejről készített képeken alapvető fontosságú, hogy a fotóalany szeme ne legyen karikás, ne legyen belövellve (kitágult hajszáleres) – a becsípett, „beszívott” állapot garantálja a kudarcot! Tehát itt is: aludj eleget, igyál sok tiszta vizet, ne dohányozz, ne igyál alkoholt már napokkal a modellfotózás előtt! Ja, még valami: ha a szemről nagyon közeli fotó készülne (mondjuk műszempilla, szemsmink stb. bemutatása végett), vedd ki a kontaktlencséket még mielőtt a sminkes nekikezdene a kicsinosításnak.

szem1

Csak kényelmesen – a kis szűk feketét hagyd meg munka utánra

Főleg akkor kerüld a szűk, feszes ruhát, pólót, nadrágot, zoknit, alsóneműt, ha bikini, úszódressz, fehérnemű fotózásra készülsz, ugyanis a (túl) szoros ruha hosszú ideig csíkokat hagy a bőrödben. A kényelmes, tág öltözék ráadásul könnyebben vehető le sminkelés után is (nem maszatolod szét a sminkes munkáját és nem teszed tönkre a belőtt sérót sem).

Ok, most mint fotós, rajtad a sor, hogy ezt mind óvatosan, különlegesen nagy diplomáciai érzékkel közöld a modelleddel 🙂 (Készült az fstoppers.com cikke alapján)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.