Eddig soha nem látott képek készülnek majd a Földről

A Lockheed Martin építette EPIC kamerát (Earth Polychromatic Imaging Camera) a Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) műhold fedélzetén hamarosan fellövik az űrbe, hogy olyan felvételeket készítsen bolygónkról, mint amilyenek eddig még soha nem készül(het)tek. A National Oceanic and Atmosphere Association (NOAA) és a NASA azt tervezik, hogy az EPIC segítségével új és újfajta adatokat szerezhetnek atmoszféránkról.

epic1

Azonban ami igazán érdekes, hogy az atmoszféra leképezésén túl a Föld teljes, a Nap által megvilágított felszínéről is készülnek majd képek – ehhez fogható az 1990-es évek óta nem történt (akkoriban a Galileo Jupiter-missziója során került erre sor). Sőt, ilyen feladatot eddig még egyetlen egy „magányos”, azaz egyedülálló műhold sem végzett: a Föld hasonló jellegű fotózásához általában több szatellit szükséges, melyek többféle szögből kapják lencsevégre a bolygót. Később a kutatók maguk illesztik össze a részegységeket egy nagy mozaikképpé.

A szakemberek egészen addig nem keltik életre az EPIC kamerát, míg a műhold el nem éri az első számú Lagrange-pontot, avagy L1 keringési pályára nem áll, amire körülbelül három hónap múlva kerülhet sor (lásd lenti ábrát).

epic2a

De nézzük, milyen műszaki tartalommal rendelkezik ez a speciális kamera: az EPIC egy 11,8”-os (kb. 30 centiméteres) teleszkóp, amihez egy 2K x 2K felbontású CCD modul van csatlakoztatva, ami a fény UV és látható tartományában dolgozik 15,5-21,7 mérföld/pixeles felbontással. A rendszer lehetővé teszi, hogy a fotók tíz szuper-keskeny hullámhossz-tartományban készüljenek, így lehetővé válik például a vulkáni hamu, az aeroszolok és az ózon észlelése. Az adatoknak majd többek közt a klímakutatók, az ökológusok és a geo-vegyészbiológusok vehetik hasznát, de sokkal pontosabban előrejelezhető lesz a Napszél sebessége, sűrűsége, és hőmérséklete is. Ha számba vesszük azt, hogy mindehhez két évvel ezelőtt még a világszerte megtalálható, több száz időjárásjelző állomás, és a NASA/NOAA GEOS időjárásjelző műholdjainak adataira volt szükség, akkor óriási az előrelépés.

epic3

Az EPIC rendszer

Az EPIC rendszere, amint „felvette a műszakot” 110 percenként fog egy-egy képet küldeni a Föld megvilágított feléről – ez a módszer sokkal gyorsabb, mint amire eddig képesek voltak a kutatók: például az alacsony Földkörüli röppályán dolgozó műholdaknak ugyanerre a feladatra 16 napra (!) van szükségük.

Az EPIC fejlesztői azt remélik, hogy az elkövetkezendő két évben 10 000 képet tudnak majd készíteni rendszerükkel. A DSCOVR misszió egyébként február 11-én indult útjára a legendás Floridai Cape Canaveral kilövőállomásról a NOAA, a NASA és az amerikai légierő együttműködése keretein belül. (Forrás: extremetech.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...