A Manfrotto XPRO fotós és folyadékcsillapítású videós fejeinek bemutatója

A másik fej, az XPRO Fluid Head egy kétdimenziós eszköz, amit elsősorban videózáshoz talált ki a gyártó. Ellenben a 3D-s fotófejekkel, itt csak oldalirányba és előre/hátra (bólintás) forgatható az eszköz – videózásnál pont az a lényeg, hogy oldalirányba ne bicsakoljon el a kamera.

xprovid0

Hasonlóan az XPRO Geared 3 Way Head fejhez, az XPRO Fluid Head is technopolimerből készült, de itt a gyártó alumíniumot is alkalmazott. A kamera mozgatása egy körülbelül 32 centis nyomatékkar segítségével történik. Minél hosszabb ez az erőkar, annál finomabb mozdulatokat lehet kivitelezni, ami a videofelvételnél – elsősorban a svenkeléseknél – elengedhetetlen. Ezt a kart a fej jobb vagy bal oldalára egyaránt fel lehet csavarozni, kinek mi a kényelmesebb.

xprovid1

Az XPRO Fluid Head egy folyadékcsillapítású betétet is kapott, amivel a bólintó mozgás válik csillapítottá. Így a kameramozgatás még simább, még egyenletesebb lehet. Ennek a betétnek két állása van: az egyikben kisebb az ellenállás, míg a másikban nagyobb erő szükséges a mozgatáshoz. A nagyobb ellenállású beállítás főleg akkor jön jól, ha nagyobb, nehezebb objektívet teszünk fel a kamerára.

xprovid2

A folyadékcsillapítás forgókapcsolójával ellentétes oldalon a bólintó mozgás rögzítő csavarja található. A fejen a mérnökök csupán egyetlen egy szintezőt helyeztek el, ami tulajdonképpen a felállított állvány szintben állását jelzi. Ha azonban a fejet előre/hátra döntjük, nem kapunk információt arról, hogy mennyiben tértünk ki a vízszintesből. Én szívesen láttam volna még egy buborékos szintezőt. A működésről készítettem egy videót; az XPRO Fluid Head fontosabb műszaki paramétereit pedig a kisfilm alatt találjátok.

Termék elnevezése XPRO Fluid Head
Csavarmenet 3/8″
Szintező 1 db folyadékos szintező
Dőlés előre -60°/+90°
Anyaga technopolimer / alumínium
Cseretalp típusa 200 PL
Tömege 760 gramm
Teherbírás 4000 gramm
Magassága 10 cm
Gyártó weboldala XPRO Fluid Head

 

Értékelés

Mindkét fej hozza a Manfrottotól megszokott minőséget. Kis önsúlyuk ellenére masszív, merev, holtjátéktól mentes eszközökkel állunk szemben, melyekkel a munka élvezetesen és gyorsan hajtható végre. Sem az XPRO Geared 3 Way Headbe, sem az XPRO Fluid Headbe nem tudok belekötni, utóbbinál csupán a második szintezőt hiányoltam. Az XPRO Geared 3 Way Head bruttó 55 000 forint körül, míg az XPRO Fluid Head bruttó 43 000 forint körül kapható.

kedvenc

XPRO Geared 3 Way Head

ajanlom

XPRO Fluid Head

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...