Fotós kifejezések valódi jelentései

Csakúgy, mint más szakmákban, a fotósok is szeretnek néha ködösíteni, köntörfalazni, és előszeretettel használnak olyan kifejezéseket, melyeknek a valódi, igazi jelentéseit csak a bennfentesek értik. Figyelem, ne tessék halálosan komolyan venni! (Forrás: petapixel.com)

FAP (Fine Art Photography – szép- és képzőművészeti fotográfia): Fekete-fehérben kivitelezett, hosszú expozíciós idejű felvételek tengerpartokról illetve vasúti vágányokról. Szinte kizárólag olyan fotósok űzik ezt az ipart, akik el akarnak szakadni a „tömegtől”; céljuk a mesterien kivitelezett fényképek megvalósítása a lehető legunalmasabb témáról, ami létezik.

Csúcsfény (high key): Képzeljünk el egy magányos fát (vagy egy magányos facsoportot) egy havas domboldalon – erről szól az egész történet; nem utolsósorban azért, mert a „művész” elrontotta az expozíciót, kiégette a témát, s így utólagosan, magyarázkodással védte a mundért a „csúcsfény fotográfia” kifejezéssel.

Mono: Olyan fekete-fehér(ré alakított) iszonyatosan sz@r kép, amit a fotós így próbál menteni.

ff1 ff2

A figyelemnek az előtérbe vonása: Fadarabok, ágak, tengeri alga, kagylók és más épp elérhető törmelék (szemét), amit a fotós akarata és igénye szerint helyezhet át a tett helyén olyan pontra, ahonnan a valójában fotózni kívánt hátteret megörökítheti. Általában a tengerpartot fényképezők szívesen alkalmazott trükkje, akik képesek akár arra is, hogy egy kétméteres (s vagy kétszáz kilós) farönköt kilométeres távokon húzzanak maguk után, csak hogy meglegyen az elképzelésük a nap végére, és kevésbé legyen unalmas az a tengerparti Naplemente.

Üveg: A hipszter szava az objektívre.

HDR: Egy olyan több expozícióból álló kép, amit a fotós annak reményében követ el, hogy így majd hátha elfogadhatóbb lesz az agymenése arról az elhagyatott keletnémet bevásárlóközpontról. A HDR hírneve a fotósok világában csupán hajszállal jobb, mint Zoráné a mai tinik zenevilágában.

Boudoir: Enyhén túlsúlyos, nyakatekert testhelyzetekben, melltartóra és bugyira vetkeztetett hölgyek feszengése míves ágykereteken. Szükséges hozzá: lágy, sejtelmes fény, igen nyomatékos peremsötétedés (vignettálás), és komoly utómunka, hogy a maradék emberi vonásokat is lefotosoppoljuk az alanyról. Az eredmény körülbelül olyannyira erotikus, mint egy színes, Full HD-s, exkluzív kolonoszkópia.

Fény-festés: Általában egy 30 másodperces expozíció, amin egy tag égő acélgyapotot pörget egy spárga végén valahol egy bányában, vagy csatornában. A végeredmény pedig ennek megfelelően egy 30 másodperces expozíció, amin egy tag égő acélgyapotot pörget egy spárga végén valahol egy bányában, vagy csatornában.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szörf-fotózás: Hullámok belsejében készült képek gyűjtőszava. Általában unatkozó, ráérő arcok készítik egy GoProval; hosszas kísérletezés eredménye, ahol 500-ból ha 1 kép vállalható lesz. Egyetlen kivétel Clark Little munkássága, aki a Hawaii szigetek környékén tevékenykedik.

Utcai fotózás (Street Photography): Csövik és utcai árusok tudomásuk nélkül készült arcképei. Az elkövetőkre jellemző a szakáll és a Leica márkájú fényképezőgép.

SOOC (Straight Out Of The Camera – „így jött ki a gépből”): Épp hogy csak annyi utómunkával megáldott fotók, hogy még ne lehessen rámondani, hogy HDR.

Éjszakai felvétel: A Tejút (vagy a Hold).

asztro1

Vihar-vadászat (Storm Chasing): Rossz időben készült felvételek, melyek központi témája a villámok és a fura felhők. A vihar-vadászok általában könnyelmű módon hajtanak keresztül egy-egy vihar szemén, hogy lefotózhassák azt, ami akár halálukat is okozhatja.

villam1 villam2

Utazást megörökítő fényképészet (Travel Photography): Képek nyaralásainkról, melyeket okostelefon helyett dSLR géppel készítettünk.

Film: Egyesek azt a téveszmét kergetik naphosszat, hogy ha az idejétmúlt filmre fotóznak, akkor attól értékesebb lesz a fotójuk, mintha okostelefonnal lőtték volna.

Kitobjektív: Becsmérlő jellemzője azon objektíveknek, melyeket szettben kaptunk dSLR fényképezőgépünkkel. Az említett lencserendszerekről gyakran mondják, hogy kukaszökevények.

Drónos fotózás: Laza (és gyors) módja annak, hogy 150 000 forintot belereptessünk egy tóba.

Bokeh: Japánul „elmosódott pacák”.

bokeh1 bokeh2

Trófea fotó (Trophy Shot): Fotózás olyan helyeken, amiket már csilliószor örökítettek meg előttünk mások is. A legtöbben azt hiszik, ők majd szebben, jobban fogják megörökíteni a rojtosra fotózott témát, mint mások.

Fél-professzionális (Semi-Pro): Egyszer eladott egy fotónyomatot a haverja anyjának..

Professzionális: fotel-szörfölő édesanya, aki vett egy belépőszintű dSLR szettet, hogy megmeneküljön az unalom elől, s most 100 000 forintot kér azért, hogy lekapja terhes barátnőjét, vagy annak kutyáját.

Tájkép fotós: Fél-autista személy, aki szeret hosszabb ideig egyedül lenni, de nem tud horgászni.

taj1

A titkos helyszín: Olyan helyszín, amit féltékenyen őrzünk, mert azt hisszük, csak mi vagyunk méltóak arra, hogy rojtosra fotózzuk méltóságosságát. Az említett helyet gyakran leplezik le ismerőseink a Facebookon: „Ez nem a régi kacsaúsztató Érden?” felkiáltással.

Instagram: Az a weboldal, ahová dSLR gépekkel készített ételfotóinkat feltöltjük, s melyekről azt állítjuk (hazudjuk), okostelefonnal készültek (csak épp elfelejtettük kivenni a masina nevét a JPEG EXIF-jéből..).

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

  • Yeah, tényleg ilyen 🙂

  • Nátrium-tioszulfát

    Volt benne egy-két jó poén, de többnyire csak úgy erőlködik ez az írás, mint az öregapám pisálás közben. Ez már a forrás cikkre is igaz, egy ennyire unalmas, erőltetett írást felesleges lefordítani, ha meg magunk nem tudunk jó szatírát írni, akkor ne írjunk szatírát.

    Kegyetlen műfaj ez, mert csak akkor hiteles, ha kikezdhetetlen.