Egy dSLR miatt majdnem lezuhant egy repülőgép

Sajnálatos módon, tegnap lezuhant egy utasszállító repülőgép, és 150 ember életét vesztette, köztük gyerekek, csecsemők. Hiába volt rutinos a pilóta, hiába repült már több ezer órát az érintett repülőgép típussal – mindig akadnak olyan tényezők, melyek legrosszabb esetben katasztrófához is vezethetnek. 2014 februárjában majdnem ugyanígy járt egy katonai repülőgép, melynek fedélzetén 198-an tartózkodtak.

pilota1

Az amerikai és az európai repülési szabályzat szerint a pilótának tilos fényképeznie repülés közben – és nem véletlenül van ez így: esetenként a fényképezőgép ugyanis a biztonságos repülés útjába kerülhet – néha a szó szoros értelmében véve is. A szóban forgó katonai Airbus A330 majdnem 1,4 kilométert zuhant, mert a pilóta fényképezőgépe leesett és beszorult az ülés és a magassági kormányrúd közé.

Az incidens még tavaly év elején történt egy afganisztáni úton. A repülőgép kapitánya összesen 77 fényképet lőtt, majd az utolsó fotó után három perccel – így a vizsgálat szövege – előre tolta az ülését, aminek hatására dSLR fényképezőgépe leesett, és beszorult az ülés karfája és a kormányrúd közé. Ennek következtében az Airbus majdnem félperces zuhanásba kezdett, melynek során az utasok és a személyzet közül 33-an megsebesültek.

pilota2

Igaz, a katonai gép pilótájának nem volt megtiltva a repülés közbeni fotózás (úgy vélik, így éber maradhat a kapitány az időnként igen unalmassá váló repülés közben), de az incidens hatására valószínűleg szigorítani fognak a kivételezéseken. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...