Ez a kamera az idők végezetéig működhet áramforrás nélkül

Hogy eddig ez senkinek sem jutott eszébe! A szenzorok, melyek a digitális fényképezőgépekben működnek, és a szenzorok, melyek a fényt elektromos árammá alakítják a napelemekben ugyanazon alapelv szerint működnek – miért ne építhetnénk akkor egy olyan kamerát, ami egyszerre képes mindkét funkció, a képalkotás és a képkészítés, ellátására? A Columbiai Egyetem kutatói most megépítették ennek a rendszernek a prototípusát, amely fényképezéskör egyben meg is termeli magának a működéshez szükséges áramot, tehát gyakorlatilag egy örökkön-örökké működő fényképezőgép/kamera jött létre!

forevercam1

A kutatócsoport és vezetője, Shree Nayar megépítette a világ első örökműködésű kameráját. Igaz, a felbontás nem épp óriási, és a képfrissítési frekvencia is elég szerény (1 kép/mp egy jól megvilágított környezetben), de az eszköz elméletileg az idők végezetéig képes videofelvételre külső áramforrás nélkül. A prototípust, amelynek 30 x 40 pixeles a felbontása, szabadon megvásárolható alkatrészekből építették össze. A berendezés úgy van kitalálva, hogy felváltva végezze a képrögzítést, áramtermelést. A lencsén át beérkező fénymennyiség mérése fotokonduktív módban történik, majd ezt követően a szenzor a fényt elektromos árammá alakítja fotovoltaikus üzemben.

forevercam2

„Épp a digitális képalkotás forradalmasítása kellős közepén állunk! […] Egy olyan kamera, ami – bármiféle külső áramforrás nélkül – független, különálló eszközként képes a végtelenségig működni, az nagyon hasznos lehet.” – mondta Nayar. És valóban, gondoljunk csak bele, hogy ha ez a technológia (továbbfejlesztve, persze) belekerül a jövő fényképezőgépeibe, videokameráiba, az mekkora szabadságot adhat fotóriportereknek, sportfotósoknak, természetfotósoknak – egyszóval bárkinek, aki huzamosabb ideig kénytelen olyan helyszíneken fotózni, ahol nincs semmiféle áramforrás a közelben! (Forrás: gizmodo.com)

forevercam3

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...