Megérkezett a Pentax legújabb dSLR zászlóshajója, a K-3 II

Egyelőre még nem a teljes képmezős szenzorral szerelt vázzal állunk szemben – a Pentax K-3 II lelkét egy aluláteresztő szűrő nélküli, APS-C méretű, 24 MP-es CMOS lapka alkotja. A bő másfél évvel ezelőtt bejelentett elődmodellt váltó „Mark II”-ben a gyártó legújabb technológiáit sorakoztatja fel: továbbfejlődött például a vázba épített képstabilizátor (SR – Shake Reduction) mechanizmusa, csiszoltak a 27 mezős AF rendszeren, lett beépített GPS modul, de ami az igazi műszaki csemegét jelenti, az az új, „szuper-nagyfelbontású mód („Pixel Shift Resolution System”), aminek segítségével „a szenzor kapacitását meghaladó felbontású fotók készülhetnek”.

k3mk2_sm

Katt!

Ezt a szuper-nagyfelbontású módot az egyébként 4,5 FÉ előnyt nyújtó, szenzoreltolásos képstabilizátor teszi lehetővé, ami ilyenkor négy egymást követő, egymáshoz képest egy-egy pixellel eltolt felvételt készít, amiket még fényképezőgépen belül, vagy a mellékelt szoftverrel akár számítógépünkön is egyesíthetjük. A gyártó azt állítja, hogy a hagyományos Bayer rendszerhez képest, ahol minden pixel csak egy színkomponenst érzékel, az új rendszer minden pixele tartalmazza az összes színinformációt. Az elv ismerős, más gépeknél is láttunk már ehhez hasonlót. Ennek az újfajta szuper-nagyfelbontású módnak köszönhetően valósághű színreprodukciót, komoly részletgazdagságot és magas érzékenység (ISO érték) használata esetén alacsony zajszintet kapunk.

pixelshiftres_sm

Katt!

Egyedülálló megoldás a Pentax K-3 dSLR vázaiban (K-3 és K-3 II) az aluláteresztő szűrő szimulációja, aminek hatására elkerülhető a zavaró moiré. Ha bekapcsoljuk az AA filter szimulációt, akkor a fotómasina szubpixel szintű, mikroszkopikus méretű rezgésekkel szűri ki a moiré hatást. Ráadásul a szimuláció több fokozatban állítható, így mindig a témának megfelelő, optimális beállításokkal dolgozhatunk. Az SR rendszerhez köthető még az automatikus vízszint kiegyenlítés, és az Astro Tracer szolgáltatás, ami megkönnyíti a csillagfotózást.

highres

A Pentax K-3 II SAFOX XI AF modulja összesen 27 AF mezővel rendelkezik, ami mai szemmel nézve – és a konkurenciához hasonlítva – nem sok, cserébe viszont különösen érzékeny: már -3 FÉ-től működőképes a rendszer. A mérnökök ráadásul javítottak a követő AF teljesítményén, ami a Real-Time Scene Analysis rendszernek köszönhető. Ennek a rendszernek része egyébként a kb. 86 000 pixeles RGB fénymérő is.

016_k3-2

A Pentax K-3 II sorozatfelvételi sebessége 8,3 kép/mp, a képeket tároló átmeneti puffer pedig 23 nyers és 60 JPEG kép tárolására képes, így a készülék akár sport-, vagy természetfotózásra is nagyszerűen alkalmas lehet.

A strapabíró, por- és időjárásálló kialakítás része a magnéziumötvözetből készített váz, a 92 speciális tömítés, a 200 000 ciklusra tesztelt zárszerkezet, a DRII (Dust Removal II) pormentesítő mechanizmus, valamint az edzett üveggel védett, 3,2”-os kijelző a fényképezőgép hátoldalán. De nem csak fizikailag bírja a kiképzést a Pentax K-3 II, hanem „lélekben” is: két memóriakártya foglalattal lett ellátva, hogy képanyagainkat biztonságban tudhassuk (tükrözés).

Aki szeret mozgóképeket készíteni, az se szontyolodjon el, hiszen a K-3 II-vel akár 1920 x 1080 pixeles videókat is rögzíthetünk 60i vagy 30p képfrekvenciával, H.264 tömörítéssel. Azonban lehetőségünk van arra is, hogy 4K felbontású time lapse felvételeket lőjünk a géppel. Van beépített sztereó mikrofon, és fejhallgató csatlakozó.

A Pentax K-3 II fontosabb műszaki paraméterei:

Termék neve Pentax K-3 II
Fényképezőgép jellege Igényes amatőr, félprofi tükörreflexes fényképezőgép
Szenzor 24 MP-es APS-C méretű CMOS, AA szűrő nélkül
Képstabilizátor van, szenzoreltolásos módszerrel, kb. 4,5 FÉ előnyt adó teljesítménnyel
Váz felépítése por- és időjárásálló, magnéziumötvözetből gyártott
Érzékenységi tartomány ISO 100-51 200
AF rendszer TTL fázisérzékeléses SAFOX XI 27 mezős AF rendszer, -3 FÉ-től használható
Fénymérés 86 000 pixeles RGB szenzorral
Sorozatfelvételi sebesség 8,3 kép/mp (puffer: 23 RAW és 60 JPEG)
Kereső pentaprizmás optikai kereső, 100%-os képfedéssel, 0,95x nagyítással
Kijelző 3,2″-os fixen beépített, 1,037 millió képpontos felbontással
Adattárolás 2 db SD/SDHC/SDXC memóriakártya foglalat
Beépített GPS van
Beépített WiFi nincs
Bajonett Pentax KAF2
Fájlformátumok JPEG (EXIF v2.3), PEF, DNG (14-bites színmélységgel)
Záridő tartomány 1/8000-30 mp
Mérete 131,5 x 102,5 x 77,5 mm
Tömege 785 gramm
Áramellátás Li-ion akku D-LI90
Videó MPEG-4 AVC/H.264 (MOV); 1920 x 1080 @ 60i, 50i, 30p, 25p, 24p; 1280 x 720 @ 60p, 50p, 30p, 25p, 24p
Csatolófelület USB 3.0, HDMI, mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet, vakuszinkron, külső áramforrás, vezetékes távkioldó

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...