Segítség! Tükörreflexes gépem kijelzőjén megjelent egy hibaüzenet!

Szerencsére nem túl gyakori, hogy szeretett fényképezőgépünk hibaüzenettel üdvözölne minket, de mi van, ha mégis egy villogó kód fogadja a fotóst? Canon dSLR vázaknál például retteget az „Err 99” hibaüzenet, ami „általános hiba, amely számos okból kifolyólag is felmerülhet” – azaz nem tudni, mi a baj. Ugyanez Nikon berkekben a sima, villogó „Err” kód, ami szintén általános hibára utal, de a Pentax tükrösei is ijesztgethetik a júzert többféle kedves kis üzenettel. Nézzünk párat a sorból:

errorcode

Canon

 • Err 01: A fényképezőgép és az objektív közötti kommunikáció nem megfelelő. Megoldás: Tiszta és száraz ronggyal nagyon óvatosan tisztítsuk meg a fényképezőgép és az objektív elektromos érintkezőit.
 • Err 02: A memóriakártya nem elérhető. Megoldás: Vegyük ki, majd helyezzük vissza a memóriakártyát, vagy formázzuk a memóriakártyát a kezelési kézikönyvben leírtak szerint, vagy ha a memóriakártya formázását követően sem oldódik meg a probléma, cseréljük ki a memóriakártyát.
 • Err 30: A fényképezőgép zárműködésében hiba tapasztalható. Megoldás: Kapcsoljuk ki a fényképezőgépet és távolítsuk el, majd helyezzük vissza az akkumulátort.
 • Err 99: Általános hiba, amely számos okból kifolyólag felmerülhet. Megoldás: Vigyük szervizbe a gépet.

A Canon fényképezőgépek teljes hibaüzenet-listája ezen a weboldalon található.

Nikon

 • Villogó „Err”: Általános jellegű hiba. Első körben érdemes lecsavarni az objektívet, majd megpucolni a váz és az objektív csatlakozóit. Ha ez sem segít, vegyük ki az akkut a gépből, várjunk egy-két percet, majd tegyük vissza az áramforrást a gépbe, és kapcsoljuk be, hátha megszűnt a hiba. Ha nem: szerviz.
 • Villogó „fEE”: rekeszgyűrűs objektívekkel és új, digitális vázakkal fordul elő a jelenség. Tekerjük az objektív rekeszgyűrűjét a legszűkebb (pl. F16, F22 stb.) értékre, és reteszeljük azt abban az állásban. Ennyi.
 • Háromszög „F” betűvel: a fényképezőgép nem érzékeli az objektívet. Győződjünk meg arról, hogy rendesen bekattant-e az objektív a helyére a vázra csavaráskor.
 • Folyamatos „-E-”: nincs memóriakártya a gépben. Vagy ha van, akkor nincs megfelelő érintkezés gépváz és kártya közt. Vedd ki, told be újra. Ha nem javul a helyzet: kártya kontaktjait pucold meg száraz ronggyal, majd be a vázba. Ha ez sem segít, próbálj másik memóriakártyát.
 • Villogó „CHA/CHR”: 90%-ban memóriakártya-hibára utaló üzenet. Általában akkor fordul elő, ha PC-n kártyaolvasóval mentjük a fotókat kártyáról, majd csak töröljük a könyvtárakat, de nem formázzuk (fényképezőgépen belül) a kártyát.

A Nikon hibaüzenetek leírása például itt és itt található.

Pentax

Ez egy igen régi lista, és a leírás alapján filmes kompakt gépekre vonatkozik, de hátha valaki már találkozott velül dSLR gépnél is:

 • „A” és egy szám: a fő NYÁK elektronikus hibáját jelzi. Csak a szerviz segíthet.
 • „E” és egy szám: zárral kapcsolatos hiba. Csak a szerviz segíthet.
 • „E” szám nélkül: filmtovábbításra vonatkozó hiba, csak filmes gépeknél jelentkezik (értelemszerűen). Próbáld újra behelyezni a filmet.
 • „H” és egy szám: ez is a zárral kapcsolatos hiba. Irány a szerviz.
 • „U” és egy szám: zoomolási hiba olyan gépeknél, melyek beépített optikával rendelkeznek. Irány a szerviz!

Más gyártók leírását nem találtam meg, ha te tudsz ilyenről, szívesen frissítem a bejegyzést a segítségeddel!

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • lesgolla

  sony vizallo kompakt: aszongya rendszerhiba. oke gondoltam kikapcs, bekapcs. de kikapcsolni se engedte magat hiaba nyomtam a gombot, sot kiirja hogy elokeszites. es lehetett fotozni. ja csak elfelejtett megemlekezni arrol hogy az elokeszites = formazas.
  8giga pa-pa, volt nincs.
  meg csak ra se kerdezett, semmi.
  kikapcsolni se volt eselyem hisz pont azt akartam…
  mire kinyitottam az akkuajtot mar kesz is volt. datarecoveryk egyike se tudott mit kezdeni vele. nem voltak nagy kincsek rajta (vizoraallas es hasonlok) de nem voltam vidam tole.

  • mlzphoto

   uh..