„Kedves gyártók, lenne pár javaslatom..”

Egy kis gyöngyszem szösszenetre bukkantam, amely arról szól, hogy mi lenne, ha tehetnénk pár javaslatot a gyártóknak fényképezőgépeik kapcsán. A cikkecske szerzője elsősorban a Canont és a Nikont szólítja meg, ami így hangzik:

_1000615

„Kedves Canon és Nikon!

Tavaly novemberben egy kis műhold, amely tíz év alatt bő 10 milliárd kilométert utazott a világűr rideg kietlenségében, sikeresen leszállt egy üstökösre. Mindezt úgy, hogy innen a Földről távirányítottuk a landolást! Ez lefordítva azt jelenti, hogy bármire képesek vagyunk! És neves egyszerűségében ez az indokom, amiért írok nektek, amiért összeállítottam egy egyszerű listát, amiben olyan javaslatokat találtok, amiket könnyűszerrel megvalósíthatnátok tükörreflexes fényképezőgépeitek következő generációjában. Íme!

Fűtött markolat

Valljuk be: kesztyűben fotózni, olyan mint zokniban lábat mosni. Azok a kis tárcsák, még kisebb gombok a vázon – minden egyes paraméterállítás egy igazi kihívás elé helyezi a fotóst. Ha meg leveszem a kesztyűmet, pillanatok alatt hozzáfagy a magnéziumötvözetű gépemhez a kezem. Ja, persze, az ujjvég nélküli kesztyűk meg kábé annyit érnek, mint egy rövidnadrág hóviharban (a tökeim még épp nem húzódtak a garatomba, de a lóbáló vége már lilára fagyott – érted, na). Ezt a hideg problémát könnyűszerrel meg lehetne oldani fűthető markolattal; ha az autóban is van fűtés, a fotómasinában miért ne lehetne?

Beépített MP3 lejátszó

Egy tájfotózás kellős közepén állsz, 200 kilométeres körzetben még egy madárcsipogást sem hallani – unatkozol, valamivel elűznéd a depressziót. De jó is lenne kis zenét hallgatni! Ej, otthon maradt a telefon.. A mai fényképezőgépek túlnyomó többségével már lehet videót is rögzíteni, és lejátszáskor van hang is (hehe, már a Leica is eljutott erre a szintre!) – miért ne lehetne akkor egy beépített MP3 lejátszó is a gépemben? Csupán szoftver kérdése az egész.

Facebook alkalmazás és videojátékok

Nos, nincs olyan esküvőfotózás, ahol minden pillanatban feszülten figyelni kellene a ceremóniát és a násznépet, hogy épp miről maradok le. Sőt, gyakran unatkozom is: a többiek zabálnak a vacsorán, táncolnak, én meg ülök a sarokban és számolom a legyeket a falon. Szuperjó lenne, ha lenne (de nincs) valami kis időűző a fényképezőgépben, így nem kellene külön eszközt vinnem, és ha meglátnék közben valami lekapsára érdemeset, akkor csak szemhez emelném a gépet és katt! Kívülre meg az egész úgy hatna, mintha az elkészített fényképeket vizsgálnánk (közben persze a Facebookon csetelhetnék a haverokkal).

Közeledést jelző radar

Kéne a gépekbe egy radar, ami más fotós közeledését jelzi: például, ha a parkban egy klassz témát fotózok, és egy másik fotós is megérkezne a helyszínre, a radar bekapcsolna, és a másik fotós egészen addig nem tudna fényképezni, míg én el nem hagyom a helyszínt. A rendszer persze kikapcsolható lenne, így egy esküvőn nem zavarnánk egymást a társammal..

Bíztató hangot adó zár

Ha megnyomod a kioldót, nos, nem hallasz semmi különöset, csupán a redőny és a tükör hangját. Unalmas, nem épp inspiráló. Ehelyett mennyivel jobb lenne egy olyan hangkollekció, ami random módon rövid, kedves, de elsősorban bíztató mondatokkal jelezné az exponálást? Gondolok itt olyasmire, mint például „Ez az, jól csinálod!”, vagy „Klassz vagy!”, „Gyerünk, tigris!”, „Ezek a kliensek boldogok lehetnek, hogy ilyen jó fotóst kaptak!”, vagy „Ezt a képet akár 20 milláért is simán eladnád” stb. Külön bónusz járna azért, ha a mondatokat mondjuk Ted Williams hangja duruzsolná a fülembe!

Olyan kézikönyv a gép mellé, ami egyben térbeli mesekönyv is

Ezt gondolom nem kell részleteznem.

Javaslat-rendszer

Hányszor fordult már elő velem, hogy kivettem a táskából a fényképezőgépet, és egy hirtelen felbukkanó témát azonnal elkezdtem fényképezni. Majd később észre kellett vennem, hogy a beállítások nem voltak jók, ugyanis fényes nappal, a sivatag kellős közepén nem jó ISO 51 200-on és F1.8-on fényképezni a csörgőkígyót. De jó lenne egy figyelmeztető/javasló rendszer, ami ilyenkor rákérdezne, hogy „Te, ember, biztosan ISO 51 200-on akarsz fényképezni? Ha igen, nyomd meg az ok gombot”, vagy „Észrevetted, hogy erős az ellenfény? Ha igen, nyomd meg az ok gombot.” stb.

No, tessék tehát, kedves Canon és Nikon, ezek az én javaslataim, melyek által zseniális fényképezőgépeket építhettek. Köszi, puszi!”

A szerző nyilván nem gondolja komolyan ezt a listát, sokkal inkább érthető az egész egyfajta tükörtartásnak az egyre gyakrabban és egyre nagyobb mennyiségben megjelenő „digitális szemét” kategóriába illő kiegészítő funkciók kapcsán. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...