Akár életeket is menthet a drónoknak szánt ejtőernyő

Számtalan olyan esetről lehet olvasni netszerte, hogy a pilóta elvesztette uralmát repülő eszköze fölött, az pedig lezuhant és ripityára tört. És ez még a szerencsés eset! Gondoljunk csak bele, hogy egy 3-5 kilogramm össztömegű, távvezérelt repülő eszköz mekkora kárt tud okozni már akkor is, ha csak 50-100 méteres magasságból zuhan rá valakinek az autójára, vagy még rosszabb esetben valakinek a fejére! Igazából csodálkozom is, hogy miért csak most jutott eszébe valakinek, hogy vészhelyzetben önműködően nyíló ejtőernyőt rakjon ezekre az eszközökre.

ernyo1

Tehát egy lezuhanó drón nem csak anyagi és erkölcsi kárt tud okozni, hanem akár meg is ölhet embert/állatot, ha szerencsétlen helyre esik. Épp ezért kézenfekvő lenne a távirányított, repülő eszközök biztonságosabbá tétele érdekében már gyártói oldalról is mindent megtenni, ám ez mindeddig elmaradt. Ezt a hiányosságot pótolja a kickstarter.com közösségi pénzgyűjtő oldalra feltett projekt, amely a SmartChutes névre hallgat.

ernyo2

A rendszer automatikusan érzékeli, ha a drón szabadesésbe kezd, illetve a röppályája a vízszintestől 90 fokban eltér. Csupán 350 milliszekundumra van szüksége az ejtőernyőnek a kinyíláshoz, amit egy egyszerű, rugóból álló mechanizmus működtet el. Ráadásul a drónokat nagyon könnyen fel lehet szerelni utólagosan ezzel a védelmi rendszerrel: csupán két extra csavarra lesz szükségünk, amivel ráerősíthetjük az ernyőt a repülőre. A gyártó az optimális működéshez minimum 50 méteres magasságot ír, de valószínűleg már ettől alacsonyabb röppályáról lezuhanva is nagymértékben csökkenthető az okozott kár, ha használjuk az ejtőernyőt.

ernyo3

A SmartChutes mögött álló fejlesztők legalább 25 000 dollárt szeretnének összegyűjteni ahhoz, hogy elindítsák a sorozatgyártást; ha sikerül összekalapozni a pénzt, akár már ez év októberében beindulhat a kereskedelmi forgalmazása a várhatóan 150-160 dolláros eszköznek.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...