Canon EOS 7D Mark II – időszerű evolúció, vagy revolúció?

Menürendszer

Amint az már az előző pont végszavából kiderült, az EOS 7D Mark II egy új menürendszert kapott, ami a gyártó új, jelenlegi kínálatában megtalálható tükörreflexes fotómasinákéhoz lett igazítva. A rendszer alapvetően hat főoldalból áll, melyek saját, egymás mellé helyezett aloldalakból állnak. Ezek az aloldalak mind egyetlen egy képernyőnyi adatot tárnak elénk, tehát fel-le görgetni nem kell. Természetesen a 7D Mark II menüje elérhető magyar nyelven is, ami valószínűleg sokak számára jelent segítséget, noha maga a rendszer használata egyáltalán nem bonyolult.

Az első főoldal a fényképezéssel, azaz magával az expozícióval közvetlenül összefüggő beállításokat tárja elénk összesen hat képernyőre osztva. Ide lett beosztva például a képminőség (itt választhatjuk ki a használni kívánt fájlformátumot, illetve a tömörítést: van RAW, MRAW, SRAW, és különböző JPEG tömörítések/méretek), az objektívtorzítás korrekciója (a vázra csavart objektívet az elektronika automatikusan felismeri – persze, csak a Canon gyártmányokat – és kijavítja a geometriai torzításokat, a peremsötétedést, és a színhibákat), a színtér (Adobe RGB, sRGB), a zajcsökkentés, a HDR mód, a többszörös expozíció, a tükör felcsapása, a képarány, a segédrács megjelenítése, és hasonlók.

A következő fő menüpont kizárólag az autofókusszal foglalkozik, s teszi ezt öt oldalon keresztül. Az első aloldalon beállíthatjuk az AF működési sémáját, melyekből összesen hat van. Ezek mindegyike külön konfigurálható, noha már gyárilag is igen jól használható paraméterekkel vannak ellátva. A Canon ezeket a fókuszsémákat „Case” (eset) névre keresztelte. Ennek megfelelve ezek a „Case 1 – sokoldalú, több célú beállítás”, a „Case 2 – témák követésének folytatása a lehetséges akadályok ellenére”, a „Case 3 – azonnali fókuszálás AF pontok területére hirtelen lépő témákra”, a „Case 4 – gyorsan gyorsuló vagy lassulú témák esetén”, a „Case 5 – szabálytalanul, bármely irányba gyorsan mozgó témák”, s végül a „Case 6 – sebességüket változtató és szabálytalanul mozgó témák” elnevezést kapták.

Azonban nem csak az AF sémákat választhatjuk ki, hanem más olyan beállítást is elvégezhetünk ezen a főoldalon, ami a fényképezőgép autofókusz rendszerét érinti. Bekapcsolható például az AF segédfény (csak külön rendszervakuval működik, nincs dedikált, beépített AF fény), megadhatjuk a tájoláshoz kapcsolódó AF mezőt, illetve kiválaszthatjuk az AF pont váltásának mintáját, de itt találjuk az AF finomhangolást is, ahol akár külön objektívenként, nagylátó és tele tartományra külön beállíthatjuk az elé- és a mögé fókuszálás mértékét, ha fotómasinánk és a lencserendszer nem lenne összhangban.

A harmadik főoldal a képek lejátszásával, a képek visszanézésével foglalkozik három aloldalon keresztül. Persze, itt nem csak a lejátszás kap szerepet, hanem elvégezhetünk alapvető képszerkesztési feladatokat is, mint például egyes képek forgatását, kivágását, átméretezését, értékelését, sőt, találunk egy RAW konvertáló alkalmazást is, amivel CR2 fájljainkat alakíthatjuk már gépen belül JPEG állománnyá. Ezen belül lehetőségünk van számos paraméter átállítására, mint az expozícióéra (csupán +/-1 FÉ-vel tolhatjuk el a fényerőt), a fehéregyensúlyéra, a képstíluséra, de megváltoztathatjuk a színteret, a képstílust, és a zajszűrést is átállíthatjuk.

A negyedik oldal négy aloldala az általános jellegű beállításokkal foglalkozik, mint például a fájlszámozással, a memóriakártya formázásával, az LCD fényerejével, a dátummal és az idővel, a nyelvvel, de itt kapcsolhatjuk be/ki a GPS modult is, itt kapunk információt az akku töltöttségi szintjéről, itt állíthatjuk be az egyes vezérlők működést, a hozzájuk rendelt funkciókat, itt tekinthetjük meg a készülék vezérlőszoftverének számát, vagy a szerzői jogi információkat.

A sorban következő, ötödik főoldal (és annak öt aloldala) talán a legizgalmasabb az egész rendszerben, hiszen a gyártó ide rejtette az összes „Egyedi Beállítását”. Ezek nem csak a fényképezésre, hanem a gép működésére, „viselkedésére” is kihatással vannak. Ezeken az oldalakon lehet beállítani például azt az értéket, amivel a fényképezőgép majd az expozíciót lépteti, ha elforgatjuk a vezérlőtárcsát (1/3-1 FÉ lépésekkel), vagy az ISO lépésközt (1/3-1 FÉ), a képsorok képkocka-számát, a záridő tartományt, vagy ha előzőleg kicseréltük a fókuszképernyőt, akkor az új típusát. Ezekhez a beállításokhoz már valószínűleg helyenként érdemes lesz kézbe venni a 7D Mark II kezelési útmutatóját.

Nos, az utolsó főoldalról nincs mit írni, az ugyanis a fotós saját összeállítású menüje; ide a teljes rendszerből összeválogathatjuk azokat a pontokat, amiket gyakran használunk, így nem kell össze-vissza csatangolni értük a gép menüjében.

Fenti animációban a Canon EOS 7D Mark II egyes információs képernyőit láthatjuk, melyekkel majd fotózás, illetve videózás közben futhatunk össze.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...