Teszt: Olympus OM-D E-M10 Mark II – ütős kis bestia!

Videofelvétel, Értékelés, Adatlap

Az Olympus végre kezd ráérezni a videofelvétel-készítés ízére, ám az E-M10 Mark II esetében ezzel kapcsolatosan azért akadnak ellentmondásos dolgok is bőven. Van dedikált videó mód, amit a módválasztó tárcsával tudunk aktiválni, és lehet válogatni P, A, S, M filmfelvételi expozíciós módok közül, ám ennek ellenére felvétel közben továbbra sem lehet módosítani az expozíciós paramétereket, csupán az ISO értékét tudjuk az érintőkijelző segítségével befolyásolni. Továbbá van All Intra képkocka kódolási mód (minden képkockát egyesével tömörít a rendszer), kapunk időkódot (ráadásul kétféle lehetőséggel: csak felvételi közbeni számolás, illetve univerzális számlálás, még a gép kikapcsolt állapotában is fut), de nincs mikrofon bemeneti aljzat, sem fejhallgató kimenet. A kijelzőn megjelenített információs halmazt is igényeink szerint alakíthatjuk (hisztogram, szintjelző, képstabilizátor, képi üzemmód, fehéregyensúly, AF mód, film mód, képminőség, ISO, időkód, csendes működés) – szóval van rengeteg olyan funkció, ami esetleg nem is lenne létszükséglet ebben a kategóriában, de azért jó lenne, ha az expozíciós értékeket (rekesz, záridő) felvétel közben is tudnánk módosítani, és esetleg lenne egy külső mikrofonnak való bemenet (fejhallgatóról ne is álmodjunk).

olympus om-d e-m10 mark ii endimage

Az érintőpanelnak hála az AF mezőt oda helyezhetjük, ahová csak szeretnénk, így zökkenőmentes, „folyékony” fókuszátmeneteket lehet realizálni, ha automatikus élességállítást használnánk. Ha viszont kézi élességállítás mellett döntenénk, akkor nagyban megkönnyíti a dolgunkat a focus peaking (csúcsosítás), aminek színét és intenzitását is igényeink (és a téma) szerint állíthatjuk be.

A maximális felbontás még mindig „csak” 1920 x 1080 pixel, a legnagyobb képfrissítési frekvencia pedig 60 kép/mp. 4K felbontású mozgóképek csak time lapse módban készülhetnek, ott is 5 kép/mp a csúcsérték (az külön beállítandó, hogy csak az egyes képkockákat szeretnénk elmenteni, vagy ezeken felül rakja-e össze a fényképezőgép maga a klipet AVI formátumban). Az E-M10 Mark II-vel 640 x 480 pixeles felbontásban 120 kép/mp sebességű lassított videó is készíthető (hangot értelemszerűen nem vesz fel ekkor a készülék), a lejátszás 30 kép/mp-es sebességgel történik. Érdekes plusz, hogy a képminőségre és felbontásra vonatkozó beállításoknál külön megadhatjuk a tömörítés/bitsűrűség, a képváltási frekvencia értékét, a klipfelvétel időtartamát (1-8 mp közt), illetve hogy gyorsított vagy lassított videót szeretnénk-e felvenni.

videomenu

A már említett time lapse módban maximum 999 képet készíthetünk, és kérhetjük, hogy a videót is csinálja meg belőlük a masina. A time lapse-nek érdemes csurig töltött akkuval (vagy hálózati adapterrel) nekimenni, mert az egyes képkockák közt nem kapcsolja ki sem a kijelzőt sem önmagát a fotómasina, így rendesen zabálja az áramforrást. A beállításoknál megadható a kezdő várakozási idő (legfeljebb 23 óra 59 perc 59 mp), az egyes képkockák közti idő (legfeljebb 23 óra 59 perc 59 mp), a time lapse videó (csináljon-e videót a fényképezőgép a képekből vagy sem), mozgókép beállítása (felbontás, képfrissítés). Az E-M10 Mark II megadja a beállítások szerinti becsült indítási időt, a becsült befejezési időt, valamint az elkészített time lapse videó lejátszási, valós hosszát.

timelapse

Természetesen a videóinkra is ráengedhetjük az Olympus népszerű képszűrőit, de érdemes észben tartani, hogy egyes szűrők befolyásolhatják a képfrissítési frekvenciát, és/vagy a hangfelvételt. A remek öttengelyes képstabilizátort is bekapcsolhatjuk videózáshoz, sőt, ha nem lenne elég a szenzormozgatásos rendszer, kérhetjük a digitális kiegészítést is. Egy további remek funkció, hogy felvétel közben belenagyíthatunk a videóba, aminek hatása magán a felvételen is látszik (digitális nagyítás). A nagyítás helyét egy zöld négyszög keret jelöli – a fényképezőgép a kijelölés áthelyezése után az élességet is oda rakja, tehát a nagyított rész lesz éles. Ez a funkció alapesetben az Fn2 gombhoz van rendelve, és így működik:

A mozgóképek minősége hobbi célra bőven elég, a képstabilizátor teljesítménye szinte egyedülálló (nem csak ebben a kategóriában), de a kurtítások/hiányosságok miatt kifejezetten videós célra valószínűleg nem ez a fényképezőgép az ideális választás.

Értékelés

Az Olympus OM-D E-M10 Mark II külalakját szerintem most nagyon eltalálták a tervezőmérnökök: „klasszikus vonalvezetés a 21. századra szabva” – hangzana, ha egy rövid mondatban kellene összefoglalnom véleményemet a fényképezőgép dizájnjáról. Kis mérete ellenére még az ergonómiája is jól el lett találva. Letisztult kezelőfelület bitang jó paraméterező tárcsákkal – kezdőknek is optimális kialakítás. Akinek meg nagy a keze, az megszerezheti magának az opcionális markolatot, amivel aztán minden igényt kielégített a gyártó. Biztos lesz olyan fotós, akinek majd hiányozni fog a kihajtható és elforgatható kijelző, akinek túl bonyolult, túl mélyre menő lesz a menü (jogos felvetés), akinek túl keveset nyújt a készülék videózás terén (jogos), akinek túl pontatlan lesz az AF (főleg mozgó témáknál, követő fókusszal – jogos), de végül mégis áll a véleményem, hogy a kis Mark II egy összességében kiegyensúlyozott fényképezőgép lett, és ne feledjük, hogy ez a masina elsősorban a belépő kategóriát képviseli! Mindenképp jár neki az ezüstérem, azaz „Ajánlom”! Az Olympus OM-D E-M10 Mark II váz három év garanciával bruttó 199 990 forintért vásárolható meg az Olympus Mintaboltban.

ajanlom

Olympus OM-D E-M10 Mark II

Adatlap

Jelleg dSLR szerű tükör nélküli cserélhető objektíves rendszerkompakt
Szenzor 16 MP-es CMOS képérzékelő (17,3 x 13 mm) AA szűrővel
Bajonett m4/3
Jelfeldolgozó processzor TruePic VII
Váz anyaga fém
Időjárásálló kivitel nem
Beépített képstabilizátor van, 5-tengelyes szenzormozgatásos
Érzékenységi tartomány ISO 200-25 600
Záridő mechanikus zár esetén 1/4000-60 mp
AF rendszer kontrasztérzékeléses, 81 mezővel
Kijelző 3”-os érintőpanel 1,037 millió képpontos felbontással, dönthető
Elektronikus kereső 100%-os képfedés, 1,23-szoros nagyítás, 2,36 millió képpontos felbontás, OLED technológia
Beépített vaku van, 5,6-os kulcsszám
Sorozatfelvételi sebesség 8,5 kép/mp S-AF fókusszal, 4 kép/mp C-AF fókusszal
Fénymérés többpontos, középre súlyozott, szpot
Videofelvétel 1920 x 1080 @ 60p, 50p, 30p, 25p, 24p; 1280 x 720 @ 60p, 50p, 30p, 25p, 24p; VGA @ 30p, 120p
Videó formátum MPEG-4, H.264, M-JPEG; All-Intra tömörítési mód is választható
Adattárolás SD/SDHC/SDXC memóriakártyán
Csatolófelület HDMI, USB 2.0
Vezeték nélküli modul van, WiFi 802.11b/g/n
Extrák Live Time, Live Composite, művészi szűrők, 4K felbontású Time Lapse videó
Áramellátás BLS-50 Li-ion akku
Tömege  390 gramm
Mérete 119,5 x 83,1 x 46,7 mm

 

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...