A CMOS feltalálója most egy brutálisan érzékeny szenzort tervezett

Valami fortyog a Dartmouth University’s Thayer School of Engineering iskolájának boszorkánykonyhájában: olyan fejlesztésen dolgoznak a mérnökök, ami alapját adhatja a következő generációs képérzékelőknek! A „Quanta Image Sensor” (QIS) névre keresztelt lapka jelentősen megnöveli az érzékenységet. Ezt a tulajdonságot elsősorban a biztonsági kamerákban, mikroszkópokban, de a fotográfiában is kamatoztatni lehet majd. A kutatásokat nem más, mint a CMOS feltalálója, professzor Eric Fossum mérnök és fizikus vezeti, ami sok jót sejtet.

D4S_image_sensorA_a

A Nikon D4S képérzékelője

Találmánya, a CMOS évtizedekkel ezelőtt robbant be a köztudatba, amikor még nem több mint két-három fényérzékelő szenzort lehetett egy chipre integrálni – manapság már ezen érzékelők milliárdjai helyezkednek el egy-egy lapkán – Moore törvénye köszöni, jól van. A QIS lehet a következő nagy lépés, aminek kapcsán olyan szenzorok készülnének, melyek az analóg filmhez hasonló módon reagálnának a fényre. Fossum alábbiakat nyilatkozta a Quanta Image Sensor működéséről:

A fény fotonokból áll, melyek apró fénylövedékként aktiválják idegsejtjeinket, hogy végül láthassuk a fényt. A fotonok behatolnak a félvezetőbe (ami maga a szenzorchip), és megszakítják a kötést a szilíciumatomok közt – a kötés szakadásakor pedig egy elektron szabadul fel. Majdnem minden beérkező foton felszabadít egy elektront a szilíciumkristályban – minél erősebb a fény, annál több elektron szabadul fel.

Amikor képérzékelőt gyártunk, egy olyan chipet építünk, ami érzékeny ezekre a fotonokra. Sikerült létrehoznunk egy újfajta pixelt, aminek olyan magas az érzékenysége, hogy már egy elektront is láttunk a háttérzaj ellenére.

Tehát hamarosan olyan technológiai löketet kaphat a szenzorgyártás, ahol minden egyes lapkán a fenti érzékenységű pixelek milliárdjai lesznek elhelyezve – el tudod képzelni, micsoda képminőség vár ránk akár ISO 1 000 000 mellett? (Forrás: slrlounge.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...