Karácsonyi fotós „Jaj, mit vegyek ajándékba” ajánló – mert nem lehet elég korán kezdeni!

Mint minden évben, idén is felteszik már most egyre többen (nem csak maguknak/magukban) a kérdést, mit vegyenek fotóbolond ismerősüknek karácsonyra. Most tekintsünk el attól, hogy a karácsonynak nem (csak) az ajándékozásról kellene szólnia, és vessük bele magunkat az idei év kínálatába, s lássuk, mik azok a termékek, amiket nyugodt szívvel merek ajánlani a fa alá. Persze, azért azt tartsuk szem előtt, hogy – érthető okokból – csak és kizárólag az általam kipróbált, letesztelt termékek közül tudok ajánlani!

Á, mint Állvány

Aki gyakran utazik fotós motyójával, és nem szeretne lemondani az esti, vagy a zárt terekben való fotózásról sem, annak szüksége lesz egy olyan állványra, ami minőségi, masszív felépítésű, nem túl nehéz, és befér akár a repülőgépre felvihető hátizsákba is. Itt egyértelműen a Manfrotto BeFree (MKBFRA4G-BH) háromlábát merem ajánlani, mert minden fenti kritériumnak megfelel. Cikkem róla itt olvasható.

manfrotto_befree

Ha tripodra nem vágyunk, de azért mégis jó lenne valami „támaszték”, amit sétabotnak és szelfirúdnak is lehet használni, akkor szintén a Manfrotto egyik terméke, a Compact Extreme monopod jöhet képbe. Ennek az állványnak az érdekessége, hogy felül és alul is rendelkezik állványmenettel, ezért többféleképp lehet használni. Cikkem itt található.

manfrotto_monopod

Viszont az egyik legötletesebb és leg alapvetőbb háromláb az új Manfrotto Pixi, ami az EVO utótagot kapta nevében. Az alapvetően asztali állvány többféleképpen átállítható, így például lábainak hosszát és dőlésszögét is a témának megfelelően állíthatjuk. 2,5 kg-os teherbírás, 267 grammos saját tömeg, és csupán huszonpárcentis hossz. Itt olvashatsz róla bővebben.

manfrotto_pixievo

Most páran biztos azt hiszik, hogy a Manfrotto lefizetet, pedig nem – egyszerűen remek és elsősorban hasznos újdonságokkal lepték el idén a piacot. Nem kivétel az új 190go! utazóállvány sem, ami a 190-es állványcsalád legkisebb tagja. Valamivel nagyobb és „profibb” a BeFree-nél, de még ugyanúgy belefér a fotós hátizsákba. Easy Link csavarmenet, 90 fokban dönthető középoszlop – ettől több már tényleg nem kell egy utazáshoz! Cikkem róla itt olvasható.

manfrotto_190go

Ó, mint objektív (oké, ez gyenge poén lett)

Objektívek terén is akadt idén bőven újdonság, nem csak a „nagyok”, hanem a kisebb gyártók is előrukkoltak érdekességekkel. Igazából semmiféle sorrendiséget nem követnék, legyen hát az első az ajánlásaim közt a Nikon Fresnel-lencsetagos telefotó objektíve, az AF-S Nikkor 300 mm F4E PF ED VR, ami döbbenetesen jó képminőségével és hatékony stabilizátorával aranyérmet nyert. Cikkem itt található.

nikon300

A telefotó ellentétje, a nagylátószög is rejteget érdekességeket, mint például a stabilizációs egységgel ellátott Tamron SP 15-30 mm F2.8 Di VC USD-t, ami minőségi felépítésével, jó árával és bitang képminőségével szintén aranyérmes lett. A Tamron optikája kapható többféle bajonettel; cikkem itt olvasható.

tamron15-30

Maradjunk még a nagylátószögnél, de lépjünk felfelé egy-két szintet: bemutatkozik a Canon EF 11-24 mm F4L USM, ami a világ „leg-nagylátóbb” zoomja full frame szenzoros gépekhez. Egymillió forintos ára végett, sajnos, nem lesz mindenki kedvence, de aki megengedheti magának, az ne keressen tovább, mert ettől jobbat nem kap! Itt a tesztem.

canon11-24

A makrózás szerelmesei sem mennek haza üres kézzel, feltéve, persze, ha m4/3-os gépük van. Nekik ugyanis a Panasonic adományozott idén egy új, egyszerű, de nagyszerű kis makró objektívet, a Panasonic Lumix G Macro 30 mm F2.8 ASPH. MEGA O.I.S.-t, ami beépített stabilizátorral is rendelkezik. Képminősége, elfogadható ára aranyérmet szült. Itt a cikk.

pana30

Kéne egy szuper telefotó objektív, de nincs rá 2-3 milliód? Ha hajlandó vagy némi kompromisszumra a fényerő terén, akkor jó választás lehet a Tamron SP 150-600 mm F5-6.3 Di VC USD, ami szintén többféle bajonettel kapható. Igaz, a cucc nem kicsi és nem könnyű, de természetfotózáshoz, sportfotózáshoz és akár egyes asztrofotós feladatokhoz is jól használható. Bővebben itt olvashatsz róla.

tamron150-600

Megvetted álmaid Canon dSLR fényképezőgépét, de már nem maradt pénzed optikára? Lehet kuncogni, de sokan így vásárolnak bele egy rendszerbe, mert a szerelem és a kütyümegszerzési szindróma gyakran bizonyul erősebbnek az észérveknél. Tuti nem csalódsz majd, ha a Canon EF 50 mm F1.8 STM-et választod, mint „átvészelős” objektívet, mert képminősége bestiálisan jó, még az EOS 5Ds R vázon is olyat karcolt, hogy számos „L” lencse belepirult volna egy összehasonlításba. Cikkemet itt éred el.

canon50

„Segítség, m4/3 rendszerem van, és kellene valami ütős objektív portrézáshoz!” – akkor olvasd el ezt a cikket, aminek főszereplői az Olympus M.Zuiko Digital 45 mm F1.8 MSC, a Panasonic 42.5 mm F1.7 Asph. Power O.I.S., a Panasonic Leica DG Macro-Elmarit 45 mm F2.8 Asph. Mega O.I.S., és a Panasonic Leica nagyágyúja, a DG Nocticron 42.5 mm F1.2 Asph. Power O.I.S.!

portre

Full frame lapkás tükörreflexes vázadhoz keresel egy fényerős alapzoomot, de nincs elég pénzed a gyártók saját 24-70-eseire (vagy csak nem szánsz rá annyit, amennyibe a CaNikon ágyúi kerülnek)? Itt a megoldás: Tamron SP 24-70 mm F2.8 Di VC USD! A Tamronra ráadásul 5 év garanciát kapsz, ha vásárlást követően időben regisztrálod a terméked a gyártó honlapján. Itt a cikk.

tamron24-70

Brutálisan jó, krémes háttérelmosású, fix gyújtótávolságú nagylátót keresel? Itt is a Tamron kínálatában találsz megoldást. A Tamron SP 35 mm F1.8 Di VC USD a gyártó új, különösen kiemelkedő minőségű termékvonalának egyik darabja, ami beépített stabilizációval is el lett látva. Az optika kirajzolja a teljes full frame képkockát, és tényleg kellemes bokeht rajzol a téma mögé. Cikkemet errefelé olvashatod.

tamron35

Ajánlóm hamarosan folytatódik táskákkal, MILC és dSLR fényképezőgépekkel, valamint érdekességekkel!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...