Mára valósággá vált a Sigma két új objektívje

Amiről az elmúlt napokban pletykáltak, az mára valósággá vált: a Sigma bejelentette két új, APS-C szenzoros fényképezőgépekhez szánt objektívjét, a 30 mm F1.4 DC DN Contemporary-t és az 50-10 0mm F1.8 DC HSM Artot. Míg az előbbi Sony E és m4/3 véggel lesz elérhető, addig az utóbbi, az 50-100 mm-es termék Canon, Nikon és Sigma bajonettel lesz megvásárolható.

sigma50100

A két újdonság közül kétségkívül az 50-100 milliméteres zoom az izgalmasabb, hiszen ez remekül kiegészíti a pár évvel korábban bemutatott Sigma 18-35 mm F1.8-at. Az 50-10 0mm F1.8 DC HSM Art ekvivalens 75-150 mm-es tartományt fed le konstans F1.8 F-érték mellett – tehát immár APS-C lapkával is elérhető kvázi ugyanaz a hatás, mintha egy full frame vázra csavarnánk egy 70-200 mm-es zoomobjektívet (bokeh ügyileg). Az 50-100-as nem egy egyszerű optika, hiszen három FLD, egy SLD és egy magas refrakciós indexű lencsetag is található az összesen 21 elem között, amit 15 csoportba rendeztek a tervezőmérnökök.

A gyártó ebbe a modellbe legújabb HSM AF motorját építette, ami az elődhöz képest 30%-kal keskenyebb. Újdonság a fluorral bevont polikarbonát blende, melynek lamellái szénszálas anyagból készültek a különlegesen sima működés érdekében. Az objektív belső élességállítású, tehát hossza nem változik, a frontlencse nem forog működés közben.

sigma30

A 30 mm F1.4 DC DN Contemporary számára valószínűleg nehézkes lesz ma kikerülnie „a nagy testvér árnyékából”, hiszen nem tartalmaz olyan érdekes, radikális újításokat, mint az 50-100-as. Azonban F1.4-ről induló fényértékének köszönhetően mégis érdekes lehet sokak számára, akik egy alapobjektívet keresnek Sony E vagy m4/3 bajonettel rendelkező fényképezőgépükhöz. A kis Sigma javára azonban nem csak a nagy kezdő F-érték írható, hanem a léptetőmotoros AF is, aminek hála mozgóképfelvétel közepette sem kell lemondani a gyors és halk automatikus élességállításról. A hét csoportba rendezett kilenc lencsetag közül még itt is található egy aszférikus és egy kétoldalt aszférikus, melyekkel elkerülhető a színezés.

Íme, mindkét optika fontosabb paramétereinek listája:

sigmalista

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...