Új sebességosztályozást vezetett be a The SD Association

A mozgóképek egyre növekvő felbontása és bitsűrűsége miatt a The SD Association (SDA) egy új sebességosztályozást vezetett be az SD/SDHC/SDXC memóriakártyáknál. Az új jelölés a Video Speed Class névre hallgat, rövidítése Vxx, ahol xx egyenlő egy (egyelőre) egy- vagy kétjegyű számmal 6 és 90 között. Ha tehát az új jelölés szerint egy memóriakártyán a V90 feliratot látjuk, akkor tudhatjuk, hogy az adott termék 90 MB/mp minimális folyamatos (szekvenciális) írási sebességgel rendelkezik.

SD_Association_hun

Egyelőre öt besorolás létezik, melyek következők: V6 (6 MB/mp), V10 (10 MB/mp), V30 (30 MB/mp), V60 (60 MB/mp), V90 (90 MB/mp). A Secure Digital 5.0 szabványnak része, a Video Speed Class besorolás nem csak használja a legújabb (és jövőbeli) NAND technológiákat, hanem szorosan kötődik is hozzájuk. Ennek megfelelően például egy V30-as kártya csak akkor képes a 30 MB/mp-es folyamatos írási sebességre, ha olyan eszközben használjuk, ami képes kihasználni ezt az adatátviteli sebességet. Logikus tehát, hogy régebbi eszközeinkben (pl. régi fényképezőgép, kamera) a magas jelölés ellenére lassú marad az érzékelt sebesség.

A felhasználóknak az újfajta jelöléssel nemhogy könnyebb, hanem nehezebb lesz az életük, hiszen a régebbi Class 1-10 és UHS I-II besorolásokkal párhuzamosan fog futni az új szabvány, amit majd valószínűleg a gyártók is megfejelnek majd a saját „maximális írási/olvasási sebesség” felirataikkal.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...