Egy újfajta színszűrő forradalmasítaná a fényképezést

A digitális színes fényképészetnek van egy nagy problémája, ami a rendelkezésre álló fénnyel pazarlóan bánik: a fotómasinák túlnyomó többsége a szenzor elé helyezett Bayer féle színszűrőt használ, aminek az a működési elve, hogy a vörös, zöld és kék alapszínekre bontva engedje tovább a fényt. A szelekció hátulütője, hogy a beérkező fény jó részét – kb. a felét – nem tudja hasznosítani a rendszer, tehát kárba vesznek az értékes fotonok. Míg egy verőfényes nyári napon ez nem okoz gondot, addig este, vagy egyéb, gyér megvilágítású környezetben, bizony, jól jönnének a szűrő által elterelt fotonok.

canon5dsrszenzor

A Canon EOS 5Ds R képérzékelője

A University of Utah egyetem kutatói, Bing Shen, Peng Wang, Randy Polson, és Rajesh Menon egy teljesen újfajta színszűrési elvet dolgoztak ki, ami drasztikusan növeli a fényfeldolgozás hatékonyságát. Ahelyett, hogy az új szűrő egyes hullámhosszokat egyszerűen blokkolna, a szűrőfelületen található mikroszkopikus mintázat manipulálja a fény polarizációját. Más szóval: az új filter nem veri vissza a fényt, hanem úgy hajlítja el a fénysugarakat, hogy egy speciális szoftver azokat színként tudja értelmezni. További előnye az új fejlesztésnek, hogy az a korábbi három (RGB – vörös, zöld, kék) helyett immár 25-féle színkóddal működik, ami a téma természetes színeit sokkal pontosabban tudja reprodukálni.

Az új fejlesztéssel immár 74%-os fényhasznosítási arányt értek el a kutatók, ami körülbelül kétszer olyan jó eredmény, mint amit a Bayer féle „klasszikus” módszer fel tud mutatni. A kétszeres fényhasznosítás kétszeres érzékenységet jelent, ami nagyon jót tesz a rossz fényviszonyok közepette való fotózásnak. Ráadásul az új szűrő gyártása kevesebbe is kerül, mint a Bayeré, hiszen itt csak egy réteget kell implementálni a korábbi három helyett. Menon elmondása szerint az első olyan fényképezőgépek, melyek ezt az új technológiát hasznosítják, akár már három éven belül megjelenhetnének a kereskedelmi forgalomban. Bár a csapat egyelőre az okostelefonok kameráira összpontosít, a technológia a képalkotás tetszőleges területén alkalmazható, így dSLR, vagy tükör nélküli vázakba, de akár ipari kamerarendszerekbe is beépíthető. (Forrás: fstoppers.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...